U Ljubuškom će se posaditi 150.000 trsova vinove loze

U jesen ili najkasnije u proljeće u Ljubuškom će se posaditi novih 150.000 trsova vinove loze na najplodnijem zemljištu.

Novi nasadi samo će potvrditi da se vinogradarstvo u ovom gradu, ali općenito iu Hercegovini dobro razvija, rečeno je na završenoj dvodnevnoj manifestaciji “Kušaj ljubuška vina” u Ljubuškom.

Ljubuški vinari su napravili veliki iskorak u posljednjih desetak godina. Šire svoje nasade, dobili su koncesije na zapadnom ulazu u grad na nekada čuvenoj plantaži prijašnje vinarije Hepok. Četrdeset hektara novih vinograda će nicati ove jeseni. Sve u svemu, vinogradarstvo u Ljubuškom ide u dobrom smjeru, kaže Mladen Bebek, direktor Turističke zajednice Grada Ljubuškog.

To raduje Zdenka Milasa, predsjednika Udruge vinogradara i vinara Ljubuški, u Ljubuškom jer će, kako kaže, doprinijeti zapošljavanju novih ljudi koji će naći svoju budućnost u ovoj proizvodnji.

Robert Alilović, akademski kipar, dizajner i umjetnički voditelj projekta “Kušaj dobra vina” ističe da je Hercegovina proteklih godina kroz svoju vinsku scenu donijela i zlata i srebra i bronce i jako se i bogato okitila medaljama sa renomiranih međunarodnih sajmova.

Međutim, to je samo poticaj da u sljedećim godinama budemo još jači i još veći. Vinari su baš na radionici u petak pokazali da su spremni koristiti nove stručne metode, kazao je Alilović.

Žilavka, blatina i trnjak tri su autohtone sorte koje imaju ogroman potencijal i budućnost su Hercegovine, rečeno je. Na manifestaciji je predstavljeno osam vinarija sjedinjenih u Ljubušku vinsku cestu.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.