U Livnu održano predavanje o životu i progonstvu fra Srećka Perića

U Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica-Livno Josip Gelo održano je predavanje o životu i djelu fra Srećka Perića.

Fra Srećko je rođen u Crnom Lugu kod Livna 1896. Obrazovao se u Livnu, Visokom i Sarajevu, a za svećenika je zaređen 1920. Na kolegiju Sv. Ante u Rimu doktorirao je 1922. tezom Kontroverze između Grka i Latina u čistilištu na Ferarsko-Firentinskom saboru.

Bio je profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, kapelan na Plehanu, meštar novaka, ravnatelj Trećeg reda, član uredništva Glasnika svetog Ante.

Pokretač je i jedno vrijeme izdavač Kalendara sv. Ante, bio je župnik u Nišu, Ljubunčiću, Livnu i Tuzli.

Za boravka u Livnu fra Srećko se borio za zaštitu Srba no nepravedno je optuživan za ratne zločine nad njima. Iz tih je razloga bio prisiljen 1942. godine napustiti Livno i odlazi u Tuzlu odakle pred progonom komunista 1944. bježi u Posavinu, a preko europskih zemalja u Venezuelu gdje je stigao 1949. godine, kazao je Gelo.

U Venezueli je pastoralno i karitativno djelovao do kraja života kao župnik u mjestima: Capaya, Caucaguai i Quebrando Arriba.

Fra Srećko je preminuo 1978. u Caracasu, a kroz čitavo vrijeme egzila održavao je vezu s Provincijom Bosnom Srebrenom i rodnim krajem preko fratara Anđela Kaića, Jakova Kuprešanina i Borisa Baruna s kojima se redovito dopisivao pod tuđim imenima.

Sinoćnje predavanje glazbenim točkama upotpunili su učenici livanjske osnovne glazbene škole (Franjo Serafin Vilhar) pod vodstvom Marija Perkovića, profesora harmonike.

(Fena)2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.