U Livnu i Tomislavgradu vatrogasci spašavali kuće, požar i na područjima koja su još pod minama

Na području općina Livno i Tomislavgrad zabilježeno je više požara, a vatrena stihija u jednom je trenutku zaprijetila i kućama.

Kako se doznaje od Dobrovoljnog vatrogasnog društva sv. Ana Lištani Livno, na prijevoju Korićina šumari i vatrogasci bore se s vatrom već nekoliko dana.

Vatrena linija duga je na desetke kilometara, a radi se o području koje je na nekim mjestima još uvijek pod minama.

Cijeli grad je u dimu, a informacije o novim požarima stižu nam svako nekoliko sati, ističu livanjski vatrogasci.

Dodaju kako je sinoć izbio novi požar na području iznad Ćaića. Vatrogasci su uspjeli požar staviti pod kontrolu te obraniti par obiteljskih kuća i šumu.

Tomislavgradski vatrogasci također su gasili po nekoliko požara u petak i subotu.

Zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe Tomislavgrad Mate Jurčević kazao je kako se noćas  u naselju Grabovica zapalila stara kuća, a brzom intervencijom vatrogasaca spriječeno je širenje vatre na susjedne kuće, piše Fena.

Istaknut je veliki problem zbog svakodnevnog nekontroliranog paljenja vatre i izazivanja požara. Rečeno je da su samo tijekom mjeseca ožujka na području grada Livna vatrogasci imali 40 intervencija.

Povodom ove situacije u prostorijama Gradske uprave Livna održan je sastanak gradonačelnika sa vatrogascima Službe za civilnu zaštitu Grada Livna i DVD Sv. Ana Lištani, te predstavnicima policijske uprave.

Zbog sve učestalijih požara Stožer civilne zaštite Grada Livna donio je nekoliko zaključaka. Građani su ponovno pozvani na odgovornost i suzdržanost od paljenja vatre na otvorenom. Pozivajući se na članak 4. Odluke o uvjetima i načinu spaljivanja suhe trave korova, raslinja i biljnih otpadaka na području općine Livno, između ostaloga, ZABRANJUJE se paljenje vatre na otvorenom!

Nadležne službe Grada Livna i djelatnici Policijske uprave u idućem razdoblju, pojačano će nadzirati i kontrolirati naseljena mjesta. U slučaju kršenja Odluke nadležne službe će počiniteljima naplaćivat novčane kazne u iznosu do 1.000,00 KM. Iz Stožera civilne zaštite Grada Livna također pozivaju građane da prijavljuju počinitelje prekršaja sukladno spomenutoj Odluci, stoji u priopćenju.

O izbijenim požarima potrebno je obavijestiti vatrogasce na broj 123, policiju na broj 122, Službu civilne zaštite i vatrogastva na broj 034 206-247 ili Županijski operativni centar civilne zaštite na broj 034 200-965.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.