U listopadu kreću prve isplate novčane pomoći za branitelje – Jabuka.tv

U listopadu kreću prve isplate novčane pomoći za branitelje

Do sada je blizu 14.000 branitelja predalo dokumentaciju za ostvarivanje egzistencijalne novčane pomoći, rekao je federalni ministar za pitanja branitelja Salko Bukvarević.

Kaže da bi prve isplate trebale biti početkom listopda. Podsjećamo, pravo na egzistencijalnu novčanu pomoć prema Zakonu o pravima razvojačenih branitelja i njihovih obitelji imaju branitelji s navršenih 57 godina i više, čiji mjesečni prihodi ne prelaze 170 KM, a koji su najmanje 12 mjeseci na zavodu za zapošljavanje.

Prema posljednjim podacima blizu 14.000 razvojačenih branitelja je pokrenulo proceduru za dobivanje egzistencijalne novčane pomoći. Mi očekujemo da bi u prvoj godini primjene Zakona o razvojačenim braniteljima moglo biti do 20 tisuća branitelja s egzistencijalnom novčanom pomoći, i naša procjena je da ne bi trebali preći taj iznos. To znači da će ova osigurana sredstva biti dovoljna, da nećemo morati umanjivati isplatni koeficijent, rekao je Bukvarević za Faktor.ba.

Već prva rješenja stižu iz općinskih službi za braniteljsko – invalidsku zaštitu. Očekujem da će to biti završeno na razini federalnog ministarstva u najkraćem mogućem roku. I da će prema trezoru biti upućeno krajem rujna, a prve isplate u listopadu, rekao je Bukvarević.

Zakonom je predviđeno da naknada iznosi prema zbroju mjeseci provedenih u oružanim snagama, a za svaki mjesec se računa pet KM. Primjera radi, ako je branitelj u vojsci proveo 36 mjeseci, dobivat će mjesečno 180 KM.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

  • Znači: Ako nisi bar godinu dana na zavodu za zapošljavanje, ništa! Nema veze četiri godine u postrojbi dragovoljac, veteran, bez
    , imovine, nadničar. Crkni!

  • Kakve veze ima zavod za zapošljavanje ja se nikad nisam prijavljivao na taj zavod er znam da od toga nema ništa da mi oni nikad neće naći posao ako nemam veze a imam vojske 54 mjeseca i nikom ništaj

  • i onda kažu ostani ovdje…a npr.Hrvatska uvodi nacionalnu mirovinu, znači nema veze ako nemaš barem 15 god.staža dobićeš nacionalnu mirovinu…u nas je crkni ako nemožeš sam

  • Ovo je sve stela muslicima!Nikad nasi ovo ne bi pristali da pun kufer nema njihovih na birou!?Nama nasi ne bi dali ni ovo!SDA i ostale bosnjacke stranke ovo sredile da sto vise novca ide na njihov mlin!Sto se tice Hrvata koji se pitaju moglo bi se i bez ovoga

  • Kupi bon-ako si ovaj kom uputio menimislim dati je NIDJE VEZE!Ako nije meni moja isprika!Citam i pitam sesto je pjesnik htio reci?

  • Branitelji nisu zaslužili socijalu gospodine iznad,nego su zaslužili mirovinu veću od logističara, veću o od nekakvih Yu oficira….. Jer dok su ratovali i ostali i bez posla i firmi, ali su zaslužili i da im se tom mirovinom vrati zaslužena čast i dostojanstvo jer su ratovali da bi tebi i takvima bilo novaca i posla na pretek ,nažalost da je tako.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.