U lipnju početak izgradnje dionice Počitelj – Međugorje

Autocesta

Iz Javnog poduzeća Autoceste FBiH potvrđeno je Feni da u lipnju očekuju početak izgradnje novih 11 kilometara autoceste na poddionici Počitelj – Međugorje, za čiju su izgradnju zainteresirane svjetske kompanije.

Na toj poddionici bit će izgrađen najduži most na Koridoru 5-C, dug 945 metara i maksimalne visine 100 metara, s monolitnim stubovima te rasponskom konstrukcijom među stubovima od 147 metara, a sredstva za izgradnju poddionice od 100 milijuna eura osigurana su od Europske investicijske banke.

Također, bit će građeno novih deset kilometara autoceste na dionici Zenica sjever – Zenica jug. Radovi na prvoj poddionici počeli su u listopadu 2014., dok se u svibnju ove godine očekuje početak radova na drugoj, a posao izgradnje zeničke zaobilaznice pripao je domaćim kompanijama Hering d.d. Široki Brijeg i Divel d.o.o. Sarajevo.

Iz JP Autoceste FBiH navode da se nastavlja izgradnja sjeverne dionice Svilaj – Odžak, a radovi će biti podijeljeni u dvije faze jer nije završena eksproprijacija zemljišta za izgradnju graničnog prijelaza Svilaj (u nadležnosti Uprave za neizravno oporezivanje), kao ni izgradnja mosta Svilaj na rijeci Savi (u nadležnosti Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH).

Dodaju da je prvi put u BiH ponuđen model koncesije i to za dionicu Žepče – Doboj jug, po principu “dizajniraj – financiraj – izgradi – upravljaj i vrati naručitelju”, a na rok od 25 godina.

Osim toga, na dionicama Međugorje – Bijača i Sarajevo zapad – Tarčin, koje su puštene u promet prošle godine, bit će građeni prateći uslužni objekti da bi putnicima bio osiguran puni komfor.

Na dvostranim odmorištima Kravice i Lepenica, s obje strane prometnice, Holdina d.o.o. Sarajevo će u roku od 11 mjeseci izgraditi benzinske crpke s trgovinom, caffe barom i restoranom.

Korisnicima će usluge biti pružane 24 sata dnevno, a investicija je vrijedna 12 milijuna KM.

Analizom Idejnog projekta na Koridoru 5-C trasa autoceste Konjic – Mostar sjever utvrđeno je da je navedena trasa predložena “vrlo ležerno” bez pokušaja iznalaženja najpovoljnijeg tehničko-ekonomskog rješenja za investitora, odnosno Bosnu i Hercegovinu, te je JP Autoceste FBiH predložilo Vladi i Parlamentu FBiH optimizaciju trase.

Iz tog poduzeća pojašnjavaju da bi optimizacija podrazumijevla skraćenje trase za 18 kilometara čime bi bila ostvarena ušteda od 309 milijuna eura.

Ističu da po postojećem Idejnom projektu izgradnja trase Konjic – Mostar sjever košta 930 milijuna eura, što po financijskim analizama nije privlačno nijednoj međunarodnoj financijskoj instituciji, a da bi optimizacijom trase petlja Jablanica bila udaljena svega sedam kilometara od lokacije predviđene prvobitnim Idejnim projektom.

(Fena)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.