U kojim godinama je najbolje reći sudbonosno da?

Brak je veliki korak u životu svakog para, a čini se da je jedna od onih tema na koju svatko ima svoje mišljenje.

I dok je to u redu, nije u redu stavljati stres na parove pitanjima o tome kada će svadba (ili djeca) jer ulazak ili ne ulazak u brak njihovo je osobno pravo.

Posebno veliki pritisak stavlja se na žene koje se (još uvijek) tretira kao robu s datumom isteka roka pa će nerijetko čuti da im je vrijeme, da ne postaju mlađe i slično.

Nakon mišljenja različitih roditelja, baka i tetki, svoju analizu dala je i znanost koja je došla do pravila “37 posto”. Prema tom algoritmu, najbolje godine za izreći sudbonosno “da” su kasne dvadesete.

Točnije, dvadeset i šesta godina, prenosi Novi list.

Broj su osmislili kognitivni znanstvenik Tom Griffiths i novinar Brian Christian koristeći računalni program i znanost.

S njima se slažu i brojni drugi znanstvenici koji tvrde da su kasne dvadesete idealne za brak, a psiholog Wyatt Fisher kaže da je razlog tome što su te godine života doba kada je osoba završila s edukacijom i započela karijeru.

Klinička socijalna radnica Kelsey Torgerson kaže da je krucijalno pričekati dok se ljudski mozak razvije do svojeg maksimuma, a u dobi od 25 godina razvije se idealno za traženje životnog partnera.

Sociologinja za Jabuka.tv objasnila zašto sve više dolazi do razvoda

Vjerujem da se treba čekati do tada, poručuje Torgerson.

Važno je iskusiti stresore s partnerom koje prelazite pa ako imate ljubav iz srednje škole, trebate vidjeti kako će se situacija odvijati tijekom fakulteta, inozemnog školovanja ili studentskih poslova želite znati da imate strategiju za zdrav i uspješan brak u budućnosti.

Savjetnica za veze, Weena Cullins, misli da je magična brojka 28.

U mom dosadašnjem kliničkom iskustvu, otkrila sam da je za žene u Americi najbolje doba za udaju s 28 godina. U to doba imaju dovoljno samopouzdanja i samosvijesti da odaberu kvalitetnog partnera, smatra Cullins.

Većina 28-godišnjakinja imala je vremena uspješno istražiti tko su kao osobe, razviti se u profesionalnom svijetu te otkriti kvalitete koje žele kod životnog partnera, ali i naučiti nešto iz grešaka prethodnih veza.

Imale su vremena odlučiti se za karijeru, iskusiti fakultet te samostalno živjeti prije ulaska u brak, objašnjava.

Što se muškaraca tiče, dobna granica se pomiče na 32.

Čekati do 32. godine muškarcima omogućuje da se pronađu u karijeri i potencijalno ju razviju prije braka.

Daje im šansu i za razvoj društvenih te emocionalnih vještina kroz život, a do 32. godine su proveli dovoljno vremena na društvenoj sceni da donesu informiranu odluku o braku.

Muškarci tada imaju i trezveniju sliku o tome žele li imati djecu te koja je njihova uloga u roditeljstvu, što pogoduje cjelokupnom zdravlju veze, stoji u istraživanju.

Koliko su česti predbračni ugovori u FBiH: Kod nas ljudi još imaju konzervativna shvaćanja

(www.jabuka.tv | Foto: Pixabay)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.