U jami Radača kod Mostara se nalaze posmrtni ostaci 300 nestalih osoba?

U jami Radača kod Mostara nalaze se posmrtni ostaci 200 do 300 osoba srpske i bošnjačke nacionalnosti ubijenih tijekom rata, a njihovu ekshumaciju opstuiraju pojedini lokalni moćnici, piše ”Glas Srpske”.

Kazao je to za “Glas Srpske” sugovornik blizak Institutu za nestale osobe BiH i naveo da je ta masona grobnica zalivena betonom i prekrivena smećem da bi se zametnuo trag zločina.

”Točno se zna ko je uspio da spriječi ekshumaciju tih tijela koju su tražila srpska udruženja obitelji nestalih”, istakao je taj izvor, ne želeći da precizira detalje.

U Tužiteljstvu BiH nisu ni potvrdili ni negirali ovu informaciju, ali su naveli da je taj predmet aktueliziran.

”Tužiteljstvo je 12. studenog formiralo predmet u sklopu kojeg su policijskim strukturama odmah naređene aktivnosti u vezi sa provjerama lokacija u okolini Mostara za koje postoje informacije da se na njima nalaze posmrtni ostaci žrtava srpske nacionalnosti iz proteklog rata”, kaže glasnogovornik Tužiteljstva Boris Grubešić i naglašava da je Tužiteljstvo zbog što intenzivnijeg rada na ovom slučaju zatražilo objedinjavanje svih predmeta koji se odnose na te lokacije u predmet koji je pokrenut u Tužiteljstvu BiH.

Predsjednik Udruženja obitelji nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić kaže da je to udruženje od Tužiteljstva BiH tražilo da se predmeti “Jama Radača”, “Deponija Buća potok” i “Kazani” spoje u jedan i daju u rad jednom tužitelju, piše ”Glas Srpske”.

”Od toga nije bilo ništa. Osim toga vršitelj dužnosti predsjedavajućeg kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović poslao je Univerzitetu u Sarajevu netočne podatke o broju stradalih Srba u Mostaru od 1992. do 1995. godine, navodeći da su u jami Radača nađena četiri tijela i da je ona zatvorena. To je utvrdila bivša Komisija za traženje nestalih FBiH na čijem je čelu bio Mašović, ali mi imamo podatke da se tu nalaze posmrtni ostaci više desetina ubijenih Srba”, kaže Mandić i dodaje da su sva velika stratišta Srba iz posljednjeg rata u BiH potisnuta u drugi plan, pa tako i masovna grobnica u jami Radača, piše Glas Srpske.

U jami Radača, na lokalitetu Goranci kod Mostara, 2009. su pronađeni posmrtni ostaci tri Srbina i jednog Hrvata, a ekshumacija je nastavljena tri godine kasnije. Zbog loših vremenskih uvjeta radovi su ubrzo obustavljeni u studenom 2012. godine. Iako je nastavak bio najavljen za proljeće 2013, nikada više ništa nije rađeno.

Ekshumacija je na ovom lokalitetu prvi put rađena u studenom 2008, a također zbog vremenskih uvjeta radovi su obustavljeni već krajem prosinca i ponovo nastavljeni 2009. godine. Prema tvrdnji mještana, jama je duboka oko 100 metara, a tijekom ekshumacija došlo se tek do dubine oko 50 metara.

Mandić ističe da su opstrukcije ekshumacija u BiH prisutne od najviše razine vlasti BiH do lokalnih zajednica, te da su akteri tih nedjela i političari i predstavnici pravosudnih i institucija koje se bave traženjem nestalih.

”U tome posebno je aktivan Mašović, koji netočne informacije i smanjene podatke o broju ubijenih godinama šalje Haaškom sudu, Tužiteljstvu BiH, Međunarodnoj komisiji za nestale osobe, OHR-u i na druge adrese. Na taj način prikrivani su ratni zločini nad Srbima, kao i počinitelji tih zločina. Običan bošnjački narod ili pošteni pripadnici Armije RBiH govorili bi o tome, ali jednostavno ne smiju, jer se plaše osvete”, kaže Mandić za ”Glas Srpske”.

“Glas Srpske” navodi kako posjeduje dokument iz kojeg se vidi da je Amor Mašović Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu 22. rujna ove godine poslao podatke o svega 11 ekshumiranih pripadnika srpskog naroda na području Mostara, iako Institut za nestale osobe raspolaže podacima o 51 ubijenom i ekshumiranom Srbinu na tom području. Podatke o tome tražio je direktor univerzitetskog Instituta Asim Muratović, zbog projekta “Demografski gubici na području Mostara 1992-1995”.

(Glas Srpske)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.