U Imotskoj krajini niče vinograd vrijedan preko 900.000 KM

Vinarska obitelj Grabovac iz Prološca otpočela je sa sadnjom novog vinograda na području Čanjevice.

Riječ je o najvećem privatnom ulaganju u poljoprivredu na području Imotske krajine i najvećem ulaganju u vinogradarstvu na području Splitsko-dalmatinske županije u iznosu od gotovo 3,5 milijuna kuna (oko 906.735 KM), javlja HRT.hr.

Na prostoru državnoga zemljišta donedavno su bili zapušteni vinogradi. 2016. godine Grabovci su zatražili zakup terena.

2018. nam je odobren projekt restrukturiranja vinograda na položaju Čanjevice, 12,5 hektara vinograda i otada je krenulo s krčenjem vinograda, pripremom zemljišta i danas doživljavamo vrhunac sa sadnjom vinograda na ovom položaju. Od autohtonih sorti tu se najviše nalazi Kujundžuše, Trnka i Vranca, a od internacionalnih sorti najviše će biti zastupljeni Merlot, Chardonnay i Sauvignon bijeli, kazao je Nikola Grabovac, vinogradar i vinar.

Sadnja loze završna je faza projekta “Restrukturiranje vinograda na položaju Čanjevice” u sklopu mjere Restrukturiranje i konverzija vinograda iz nacionalne pomoći sektoru vina, poznatije kao “Vinska omotnica”.

Sadnja 10 hektara je prilično dobra kvadratura, a naravno u cijeloj Dalmaciji je teško naći da je netko zasadio ove vinograde, kazao je Mate Lasić, načelnik općine Proložac.

Za pohvaliti je nacionalne politike koje su išle u smjeru revitalizacije Dalmatinske zagore i support prema vinskoj omotnici, nekih 192 milijuna kuna je plasirano zahvaljujući ispravnim politikama Vlade Republike Hrvatske i ljudi na terenu koji su prihvatili takvu agendu djelovanja i omogućili da se ponovno oplemeni ovo područje, kazao je Ante Šošić, splitsko-dalmatinski dožupan.

U privatnom posjetu, tijekom sadnje novih vinograda, bio je i potpredsjednik Hrvatskoga Sabora, Miroslav Škoro, dugogodišnji prijatelj obitelji Grabovac.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.