U Hrvatsku do sad ušlo više od 25.000 migranata – Jabuka.tv

U Hrvatsku do sad ušlo više od 25.000 migranata

U Hrvatsku je od 16. rujna ušlo nešto više od 25 tisuća migranata, a najveći je pritisak migranata na području Tovarnika gdje se trenutno nalazi oko 3900 ljudi, koji će se tijekom dana autobusima i vlakom prevoziti prema graničnim prijelazima s Mađarskom, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

Na graničnim prijelazima sa Slovenijom (Bregana i Harmica) trenutno se nalazi oko 700 migranata koji čekaju ulazak u Sloveniju.

Oko željezničkog kolodvora u Tovarniku u nedjelju prijepodne bilo je više od dvije tisuće migranata, a samo u subotu iz Tovarnika je prema mađarskoj granici otišlo 28 autobusa s oko 1.500 migranata te vlak s oko tisuću osoba.U to mjesto na hrvatsko-srbijanskoj granici skupine migranata i dalje pristižu iz brojnih smjerova preko polja i kukuruzišta.

S obzirom na najavljeno pogoršanje vremena, u Tovarniku traje gradnja velikog šatorskog naselja koje će moći prihvatiti oko 5000 izbjeglica. Kiša se u istočnoj Slavoniji očekuje poslijepodne.Iz Vinkovaca je u nedjelju prijepodne krenuo novi vlak s 11 vagona koji će migrante prevesti do Botova.

Više od dvije tisuće izbjeglica i migranata ilegalnim je prijelazom kod Botova, uz pomoć koprivničko-križevačke policije, ušlo u Mađarsku protekle noći. Uz 4000 njih koji su tim prijelazom u Mađarsku ušli dan ranije, ilegalni prijelaz kod Botova postao je jedan od najčešće korištenih u ovoj migracijskoj krizi.

Preko prijelaza Goričan u Međimurskoj županiji sinoć je prevezeno osam autobusa izbjeglica, a danas oko 13 sati očekuje se još jedan. Neslužbeno, riječ je o izbjeglicama koje su bile smještene u Zagrebu.Više od 2000 izbjeglica i migranata do sada je iz Hrvatske prešlo u Sloveniju, od čega skoro tisuću u zadnja 24 sata, objavila je u nedjelju ujutro slovenska policija.

Oko 400 njih koji su noć proveli pred granicom blizu graničnog prijelaza Bregana po zadnjim bi informacijama u slovenske prihvatne centre trebalo biti organizirano prebačeno tijekom dana.

U Austriju je u subotu prema policijskim podacima ušlo najmanje 10.000 izbjeglica, dok je po procjeni lokalnog Crvenog križa, koju prenosi agencija APA, ta brojka veća za dvije do tri tisuće ljudi. Čelnik austrijskog Crvenog križa Gerry Foitik izjavio je da je u Austriju u subotu došlo između 12.000 i 13.000 migranata.

Zatvoreni su granični prijelazi Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Tovarnik, Erdut i Batina zbog povećanog dolaska migranata iz Srbije a otvoreno je jedino Bajakovo. Od nedjelje je zatvoren i granični prijelaz sa Slovenijom – Harmica.

Otvoren granični prijelaz između Srbije i Mađarske

Ministri unutarnjih poslova Srbije i Mađarske Nebojša Stefanović i Sandor Pinter otvorili granični prijelaz Horgoš 1, koji je nekoliko dana bio zatvoren za putnički i teretni promet.

Stefanović i Pinter su u nedjelju ujutro zajednički uklonili prvu ogradu sa srpsko-mađarske granice na prijelazu Horgoš 1 i time ponovo otvorili taj granični prijelaz koji je bio zatvoren zbog izbjegličke krize.

Na prijelazu Horgoš 2 bit će provođene procedure u vezi s migrantima, a na prijelazu Horgoš 1 prioritet će biti na olakšavanju robnog i putničkog prometa, javio je Tanjug.Prethodno su se dva ministra s mađarske strane granice obratila novinarima.Stefanović je ocijenio da izbjeglička kriza svakako predstavlja i dalje izazov, ali da ekonomska suradnja i tranzit građana imaju prednost.

“Ponovno otvaranje prijelaza je dokaz da su Srbija i Mađarska odgovorne države koje mogu upravljati ovakvim krizama”, rekao je Stefanović.

Prema njegovim riječima, dogovor dvije zemlje podrazumijeva da se na Horgošu 2 provode svi procesi vezani za migrante, a da je prioritet na prijelazu Horgoš 1, odnosno na olakšavanju robnog i putničkog prometa, jer kako je rekao “od ekonomije svi žive”.

On je zahvalio svom mađarskom kolegi Pinteru na brzoj reakciji i učinkovitosti nakon postignutog dogovora. Pinter je ocijenio da izvanredne situacije zahtijevaju izvanredna rješenja, te da je pritisak koji dvije zemlje trpe zbog migranata uvjetovao izvanrednu situaciju u kojoj su dvije zemlje pronašle zajedničko rješenje.

“Žalosno je što smo morali rješavati kroz zatvaranje granica, ali u suradnji s gospodinom Stefanovićem nađeno je rešenje za tranzit”, rekao je Pinter.

On je citirao izreku da se u problemu vidi tko je prijatelj te da su Srbija i Mađarska kroz tu situaciju dokazale da su prijateljske zemlje te da će ona dodatno unaprijediti odnose dviju države. Granični prijelaz Horgoš 1 bio je zatvoren od 17. rujna zbog velikog priljeva izbjeglica i njihovog zadržavanja na tom području, što je uslijedilo nakon stupanja na snagu novog, znatno oštrijeg zakona o granici u Mađarskoj.

U Sloveniju ušlo više od 2000 izbjeglica

Više od 2000 izbjeglica i migranata do sada je iz Hrvatske prešlo u Sloveniju, od čega skoro tisuću u zadnja 24 sata, objavila je u nedjelju ujutro slovenska policija.

Oko 400 njih koji su noć proveli pred granicom blizu graničnog prijelaza Bregana po zadnjim bi informacijama u slovenske prihvatne centre trebalo biti organizirano prebačeno tijekom dana.

Policijska uprava Novo Mesto koja koordinira prihvat izbjeglica na tom dijelu granice objavila je u subotu navečer da je uspostavljena bolja suradnja s hrvatskim pograničnim tijelima koja ih sada obavještavaju o dolasku pojedinih skupina, a da je u kontaktu s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem potvrdio je prije toga u Novom Mestu i slovenski premijer Miro Cerar, te rekao da je potreban hitan dogovor o rješenju izbjegličke krize na razini Europske unije o preraspoređivanju tereta koji sada pada samo na neke članice.

Cerar je rekao da slovenska policija dobro obavlja svoje zadaće, postupajući prema izbjeglicama i migrantima humano i bez nasilja, da kontrolira “zelenu granicu” prema Hrvatskoj i da za sada nije potreban dodatni angažman vojske.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u subotu navečer za Slovensku televiziju da Slovenija može “privremeno” primiti najviše oko 9000 izbjeglica i migranata jer je to kapacitet koji ima na raspolaganju za njihov smještaj, te da je u vezi s nalaženjem rješenja u stalnom kontaktu s Austrijom i Njemačkom, pri čemu je upozorio da se mogu očekivati novi valovi migranata zbog čega treba naći zajedničko rješenje situacije na razini Europske unije.

Slovenske željeznice obustavile su promet

Slovenske željeznice obustavile su u nedjelju promet međunarodnih vlakova na graničnim prijelazima s Hrvatskom, a promet vlakova obustavljen je i na graničnim prijelazima sa Srbijom i Mađarskoj, objavile su Hrvatske željeznice na svojoj internetskoj stranici.

Nakon odluke, koja je donesena zbog izvanredne situacije vezane uz prihvat izbjeglica, Slovenske željeznice uvele su nadomjesni prijevoz autobusima.

Prema obavijesti Mađarskih željeznica pogranični vlakovi između Hrvatske i Mađarske također su otkazani su do daljnjega, prenosi Hina.

(www.jaubka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.