U Hrvatskoj pronađeno novo rimsko nalazište

U središtu Siska, prilikom kopanja temelja za buduću stambenu zgradu, pronađeno je novo bogato arheološko nalazište iz vremena rimske Siscije.

Budući da je nalazište u središtu bivšeg sjedišta antičke provincije Pannonie Savie, nalaz i nije neočekivan jer se granice Siscije označene gradskim bedemom poklapaju upravo sa središtem današnjeg Siska. Nalaz je pronađen na manje od metar dubine, što je jedna od njegovih posebnosti.

Kako kaže voditeljica istražnih radova, viša kustosica Gradskog muzeja u Sisku Rosana Škrgulja, pronađeni su sačuvani temelji i zidovi luksuzne stambene zgrade, koja je kroz povijest u više navrata dograđivana i pregrađivana.

Osim rimske cigle, za te su radove korišteni i drugi materijali poput kamena, a pronađeni su dijelovi mozaika i žbuke. Dostupnost nalaza kasnije je, u srednjem vijeku, korišten za vađenje građevnog materijala, o čemu svjedoče pronađeni zaostali alati.

Svi nalazi, kako navodi kustosica Škrgulja, naknadno će se stručno obraditi i predstaviti javnosti. A pronađeni su ulomci keramike, neki metalni predmeti, kovani novac i drugo što će detaljnije datirati nalazište. Trenutačno je, tijekom arheoloških istraživanja, obrađeno nalazište do dva metra dubine, pa se očekuje kako će uskoro istražni arheološki radovi završiti.

O daljnjoj sudbini nalazišta odlučit će stručnjaci Ministarstva kulture, a dosadašnja je praksa bila da se nalazište obradi, snimi i zaštiti te nastavi izgradnja objekata.

Naime, slična nazališta, koja su u sisačkom gradskom središtu redovna pojava, obično su “noćna mora” za investitore. Osim što im zbog obaveznih istražnih radova odgađa završetak projekta, investitori imaju obavezu i financirati te radove.

(Hina)


3 komentara

 • Žalosno je da se istražuju i veličaju ostavštine rimske okupacije na ovom području. Rimljani ovdje nisu bili ništa drugačije nego što su bili Turci prije par stoljeća. Osvajači, razarači i pljačkaši.
  Gotovo pa da nema brda u Hercegovini koje ne krije neku od ilirskih gradina. Bilo da je riječ o nekom obrednom mjestu, opservatorijumu ili nastambi. Naše autohtono, domaće, višestruko starije i ljepše nije ni malo važno.

  Jadan smo mi narod kad nam je ljepše i važnije tuđe nego naše.

  Jadna nam je i ta arheološka “struka” kada umjesto da popravljaju, oni dodatno uništavaju. Primjer toga je Ričina (Posušje) gdje su uništili nekropolu pod krinkom znanstvenog istraživanja. Niti jedan kamen nije bio obilježen kako bi se vratio u prvotno stanje, a gdje su posmrtni ostaci ukopnika završili, nikad nećemo ni znati.

  Ljudi moji, da smo pametni, mogli smo biti jači od Grčke što se tiče te vrste turizma, jer uistinu imamo više za pokazati nego oni.

  • izgleda da nas hrvate, uključujući i struku i ”domaće” i ”hrvatske” arheoloze još od davnih vremena, nažalost, krasi epitet – izdajnički, – pa tako kao što gost iznad veli – veličaju se istražuju iskapaju i diče se rimskim, a tj. ostacima povijesno zapisanih ubojica, genocidaša i barbara nad našim domaćim autohtonim ilirskim narodima, odnosno našim neporecivim precima što je i vrapcima na grani jasno jer je to genetika pokazala da narod zap.hercegovine i dalmacije nosi najveći postotak tzv.dinarske genetske haplogrupe I2a koja je ovdje prisutna još od ranog neolitika. Ali jok di ćemo se mi hrvati ponosit našim pravim precima Ilirima, već treba da istražujemo i divimo se i dičimo se znači okupatorima, barbarima, i rimskoj demoniji koja je nakon 200 godina teškog rata okupirala nekadašnju Iliriju čije je srce upravo bilo u Hercegovini. i najzanimljivije je da i kod nas se nađe ovih zabludjelih izdajica koji svesrdno prihvaćaju i tupavo nauče lažiranu povijest i lažnu arheologiju a tj.da je rim kao nešto veliko i da smo mi došljaci slaveni u 7.st.n.e. a Ilire čijih je milijun i plus ostataka posvuda po Hercegovini i Dalmaciji – njih pod tepih. Svi oni koji se bave poviješću i arheologijom a dive se rimskome, i misle da mi potječemo od nekih famoznih došljaka ”slavena” iz 7.st.n.e. – su ništa drugo nego izdajnici, izdajice naše vlastite povijesti, i kao pojedini raniji prije njih historiografi i arheolozi klimoglavci i sluge bečko-germanske historiografske škole iz 19 st. i poč.20.stoljeća, samo nastavljaju biti u izdajničkoj službi svih onih izvana kojima paše da mi hrvati nemamo bogatu povijest i porijeklo koje je Ilirsko prije svega, i da nismo autohtoni na ovoj našoj zemlji već da smo tamo neke došlje s Karpata u sr.vijeku, no mjenjaju se vremena i svijest o tome jer prije nije postojao jedna moćna stvar koja danas postoji i uz pomoć svatko tko želi saznati istinu o našem pravom povijesnom podrijetlu može to s lakoćom vidjeti – internet. Hrvati jes jednako Iliri.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.