U Hrvatskoj najskuplja jaja u Europi, a jeftina uvoze iz Albanije

Hrvati i Grci jedu najskuplja jaja u EU, premda je u hrvatskom slučaju teško dokučiti zbog čega je to tako.

Tijekom svibnja Hrvatska je sa cijenom od 2,85 eura za kilogram jaja bila najskuplja u EU, a Grčka je pretekla početkom turističke sezone.

U srpnju ove godine prosječna cijena konzumnih jaja L i M kategorije u Hrvatskoj je iznosila 2,84 eura za kilogram, što je čak trećinu više od EU prosjeka.

Pritom je od Hrvatske u srpnju jedino bila skuplja Grčka.

Prema podacima Eurostata, cijena jaja u Hrvatskoj veća je za 38,4 posto u odnosu na srpanj prošle godine, dok je prosječna cijena u EU skočila za 17 posto. U Hrvatskoj su, dakle, jaja u posljednjih godinu dana poskupila duplo više nego u EU, piše Danica.hr.

U Belgiji je, na primjer, prosječna cijena jaja L i M kategorije iznosila 1,68 eura za kilogram, Njemačkoj 1,93 eura, Rumunjskoj 1,95 eura, Mađarskoj 2,18 eura, a Sloveniji u prosjeku 2,32 eura za kilogram.

Tolika cijena posebno je teško objašnjiva u svjetlu velikog uvoza u Hrvatsku jeftinijih jaja iz europskih zemalja. Tako je Hrvatska u prvih pet mjeseci ove godine uvezla oko 2.800 tona jaja, a izvezla tek 596 tona.

Najviše svih vrsta jaja u Hrvatsku je uvezeno u tom periodu iz Njemačke (oko 500 tona), Albanije (442 tone), Bugarske (388) i Slovenije (358 tona), otkrivaju novi podaci Ministarstva poljoprivrede Hrvatske, prenose hrvatski mediji.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.