U Hrvatskoj 116 novooboljelih, Beroš najavio postrožavanje mjera na granici – Jabuka.tv

U Hrvatskoj 116 novooboljelih, Beroš najavio postrožavanje mjera na granici

U Hrvatskoj je danas 116 novooboljelih. To je najviše od početka epidemije. Ujedno, to je i prvi put da je broj novooboljelih troznamenkast.

U protekla 24 sata zabilježeno je 116 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1.038, javio je stožer, prenosi Index.hr.

Dvije osobe su preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 3.532 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 117 preminulo, a 2.377 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 4608 osoba. Do danas je ukupno testirano 91.486 osoba, od toga 1.722 u posljednja 24 sata, javio je stožer.

Nove mjere za okupljanja na kojima je više od sto osoba

Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je donio Odluku o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19.

Navedenom Odlukom se uvode nužne mjere koje moraju ispuniti organizatori svih okupljanja s više od sto osoba. Organizatori koji na okupljanju očekuju više od sto sudionika obvezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja. Organizatori koji su okupljanje prijavili sukladno Zakonu o javnom okupljanju nisu dužni dostavljati ovu obavijest. Također, svi organizatori okupljanja s više od sto sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika, kako bi se u slučaju da se ustanovi da je netko od sudionika bio zaražen virusom SARS – CoV-2, što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti. Kontrolu provođenja Odluke, kao i pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provodit će timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika.

Strože mjere za veća okupljanja u Hrvatskoj, niže cijene testova

Beroš najavio još mjera

Nakon sastanka Znanstvenog savjeta i stožera civilne zaštite u vladi, ministar Vili Beroš je dao izjavu medijima.

Rekao je kako su razmatrali brojne mjere.

Najavio je kako će preporučiti strože mjere na događajima poput pisanja kontakata i slično, ali i kako će se povisiti mjere na ulasku u zemlju zbog lošijeg stanja u susjednim zemljama.

Uvest ćemo strože kriterije za ulazak u Hrvatsku, bit će to ili samoizolacija od 14 dana ili kraća samoizolacija uz obvezno testiranje, rekao je.

Dodao je i kako će preporučiti nošenje maski u nekim djelatnostima poput trgovina ili ugostiteljstva.

Dodao je da bi sve trebalo biti detaljno objavljeno tijekom popodneva.

Nove preporuke za okupljanja

Rekao je kako se razgovara o potrebnim mjerama, da su na stolu i da će danas biti ujednačene. Kaže da su okupljanja kritična, pa se mjere fokusiraju na njih, ali okupljanja neće zabraniti nego će restrikcije biti jače.

Mjere će morati poštovati oni koji organiziraju evente i uzimati određene podatke kako bi olakšali posao epidemiolozima ako dođe do epidemije i predvidjeli smo i određeni nadzor da okupljanja ne budu izvor daljnjih zbivanja, kaže.

Kada se radi o granicama, kaže da se povećavaju kriteriji za ulazak u RH.

Uvest ćemo strože kriterije za ulazak u Hrvatsku, bit će to ili samoizolacija od 14 dana ili kraća samoizolacija uz mogućnost testiranje, rekao je i dodao da će detalji biti poznati popodne.

Makse obvezne u nekim djelatnostima

Govorio je potom i o maskama.

Donijet ćemo uputu koja će definirati korištenje maski, zaštitnih ili kirurških u određenim djelatnostima koje su najrizičnije, kaže i zaključuje da će biti obavezne za neke djelatnosti.

Ugostiteljstvo, trgovina…, dodao je i rekao kako se još neki detalji moraju definirati s pravnim službama.

Na novinarska pitanja je odgovorio kako to neće vrijediti za Hrvate iz BiH, zbog odluka EU koje su na snazi od 1. srpnja.

Osim njih, isto važi i za sve državljane zemalja EU, tkogod ima državljanstvo neke od EU zemalja može normalno ući u Hrvatsku.

Zabrana ne vrijedi za osobe s dvojim državljanstvom

Hrvati iz BiH koji imaju dvojno državljanstvo moći će i dalje ulaziti u Hrvatsku bez samoizolacije.

Podsjetimo, kada su krajem lipnja zatvorene granice s BiH, Alemka Markotić je na novinarsko pitanje rekla kako dvojni državljani ne mogu ući u Hrvatsku.

Dvojno državljanstvo ne štiti od virusa, rekla je tada.

(www.jabuka.tv)


12 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.