U Hercegovini vatrena stihija koja se širi prema naseljima | Jabuka.tv

U Hercegovini vatrena stihija koja se širi prema naseljima

Na zahtjev gradskog Stožera za izvanredne situacije u Trebinju pokrenuta je velika akcija gašenja požara na području više sela na Zupcima.

Nakon sjednice ovog stožera odlučeno je da se u gašenje vatre, koja je aktivna već pet dana, osim pripadnika Teritorijalne vatrogasne postrojbe Trebinje, dobrovoljnog vatrogasnog društva “Lastva” i Civilne zaštite, uključe i pripadnici Civilne zaštite Hidroelektrana na Trebišnjici i Centra za gospodarenje kršom, jer je širenje požara prema gradskim naseljima veoma ubrzano.

Vatrena stihija prijeti da pređe preko Golog brda, dok se njen drugi krak širi prema Orovcu i Lastvi. Požar ima i treći krak koji je aktivan na području zubačkih sela Željevo i Rapti, te se ponovno širi prema selu Turmenti.

Zbog nepristupačnog terena otežano je gašenje vatre.

U Stožeru za izvanredne situacije smatraju da je potrebno presjeći pojas požara, koji se ubrzano približava gradskim naseljima, kako bi se spasila sva pokretna i nepokretna imovina građana.

Postoji opravdana sumnja da bi, ukoliko se ne zaustavi, vatrena stihija vrlo lako mogla zaprijetiti i brdu Crkvina i kompleksu Hercegovačka Gračanica.

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Trebinje u prvih pet mjeseci ove godine evidentirano je 70 šumskih požara.

Trebinje su u protekla 24 sata potresla i četiri zemljotresa slabijeg intenziteta.

(Fena)


Komentiraj: