U Hercegovini ose rade velik problem, kako se borit protiv njih?

Kod proizvodnje grožđa, posebno kod stolnih sorti, veliki problem mogu predstavljati ose i stršljeni. Događa se, posebno kada se radi o manjim vinogradima da ose unište kompletnu berbu.

U vrijeme zriobe voća, a posebno grožđa ose oštećuju pokožicu bobica grožđa, odnosno ploda kruške, nektarine, breskve, šljive ili neke druge voćne vrste. Hrane se sočnim mesom i nanose mnoge štete. Bobice grožđa i mekane plodove voća koje su oštetile ose posjećuju pčele koje dokrajče ono što su ose započele.  Stršljen je sličan osi, ali je mnogo veći. Gnijezda gradi u šupljem drveću, drvarnicama i drugim zapuštenim staništima. Oštećuje plodove voćaka i bobice vinove loze.

Suzbijanje osa moguće je obaviti na više načina. Najčešće se koriste različite lovke. Zaštita grožđa od napada osa moguća je postavljanjem lovnih boca s uskim grlom u koje se stavlja pokavreno vino, pivo ili gnječeno voće. Treba voditi računa da se u boce ne stavlja med koji pored osa privlači i pčele.

Osolovka – privlači ose mirisom mamca u klopci, ose ulaze u nju i utapaju se

Danas se na tržištu nalaze posebne klopke za ose i stršljene koje se pokazale vrlo efikasne načinom suzbijanja. Klopke se sastoje od plastične lovke i mamca. Kao mamac preporučuje se koristiti mješavinu pive, voćnog soka ili sirupa i dvije-tri kapi octa ili deterdženta.

Klopka za ose i strljšene – vizualna klopka za ose i stršljene, svojom žutom bojom privlači ose i stršljene koji dodatno privuče mirisnim mamcom u klopci ulazi u nju i utapaju se

Priprema klopki je vrlo jednostavna. U plastičnu se lovku ulije mamac koji se prethodno napravi i zatvori. Klopka se zatim vješa u krošnju voćke, vinograda ili tendonu sa grožđem. Posebna vrijednost ove klopke je što ne privlači pčele.

Insekt killer sprej za ose i stršljenove je gotovi insekticidni pripravak namijenjen za suzbijanje osa, stršljenova i drugih letećih insekata sa sigurne udaljenosti. Domet prskalice je 4 m. Ispoljava brzo početno, te dugotrajno rezidualno djelovanje.

Insekt killer sprej za ose i stršljenove

Prije upotrebe dobro protresti sprej te poprskati po osinjacima te po površinama gdje se kreću i zadržavaju ose, stršljenovi i drugi leteći insekti, a posebno u rupama i pukotinama koje služe kao skrovišta. Dostupno u spreju od 600 ml.

Ove, ali i mnoge druge proizvode iz Stoper asortimana potražite u Vama najbližem agrocentru Sjemenarne.

(www.jabuka.tv)