U grudskim župama u 2018. godini kršteno 28 djece više nego u 2017.

Preko suradnje sa župnim uredima i župljanima iz 7 župa s područja općine Grude doznaje se, kako minus za ovu 2018. godinu iznosi 45, ali obavljeno je 28. krštenja u odnosu na prethodnu 2017. godinu.

Međutim, ono što su istaknuli iz župa Grude, Ružići i Gorica – Sovići mora se u obzir uzeti velik broj ukopnika koji nisu imali prebivalište u tim župama (U Grudama i Gorici – Sovići broje se u desecima), ali su za njih vezani bilo korijenima roditelja ili samim rođenjem stoga su tu odlučili potražiti posljednje počivalište. Kad se to u obzir uzme brojke su bolje nego što je prikazano, doznaje portal Grude.com.

Prošle godine je na području općine Grude kršteno ukupno 160 djece, što je u odnosu na 2017. više za 28 krštenja.

Bilo je tu još pozitivnih primjera tako su u župi Grude krštene blizanke, u Ružiće su roditelji došli krstiti dijete iz daleke Australije i tako dalje.

Najviše krštenih u župi Grude

Što se tiče broja krštenih, najviše ih je u župi Grude, njih 45, zatim slijede Drinovci gdje je kršteno 33 djece, u župi Gorica – Sovići kršteno je 31 dijete, u Ružićima 23, na Ledincu i u Tihaljini po 11.

U župi Raskrižje, Cerov Dolac, prošle godine bilo je 6 krštenja. Godine 2017. u župi Raskrižje nije bilo nijednog krštenja stoga ovaj podatak posebno raduje, donosi u svojoj analizi portal Grude.com.

Kada je u pitanju broj ukopnika, u župi Gorica – Sovići bilo ih je 49, u župi Grude 47, u Drinovcima 32, u Tihaljini 26, u Ružićima 25, na Ledincu 18 i u župi Raskrižje 8.

Ukupno je bilo 205 ukopnika. Prema viđenom, Drinovci su jedini pozitivni, za jedan, dok župa Grude ima najviše krštenih, a župa Gorica Sovići ukopnika.

Kad se uzme u obzir gore navedena činjenica o broju ukopnika koji nisu imali prebivalište u općini Grude brojke su bolje nego ranije.

Međutim, kad se uzme u obzir i da svi kršteni neće živjeti na području općine Grude opet situacija nije najbolja. Ali, s obzirom na 2017. godinu trend je pozitivniji.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.