U Grudama održano Cheerleading prvenstvo BiH

Cheerleading prvenstvo Bosne i Hercegovine održano je u subotu u Gradskoj sportskoj dvorani Bili Brig u Grudama.

Prvenstvo je svečano otvorio predsjednik Olimpijskog odbora BiH Marijan Kvesić, a na otvaranju su bili načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj te ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke Ružica Mikulić.

Na prvenstvu u Grudama bilo je prijavljeno 97 nastupa, od čega je uživo izveden 31 nastup, a ostalih 66 sudjelovalo je online. Prvenstvo je prvi put održano pod okriljem Olimpijskog odbora BiH.

Najviše medalja osvojili su članovi Hrvatskog cheerleading kluba Široki, Športskog cheerleading kluba Ljubuški te Športskog plesnog kluba Erigo-D iz Mostara.

Najbolji natjecatelji s ovog prvenstva bit će izabrani u cheerleading reprezentaciju BiH koja će nastupiti na Svjetskom prvenstvu u SAD-u.

Prvi put na ovakvom natjecanju nastupila je jedina cheerleading ekipa natjecatelja s posebnim potrebama u BiH, a riječ je o članicama i članovima HCK Široki.

O cheerleadingu

Cheerleading je najmlađi olimpijski sport. Zaslugu za ulazak u olimpijsku obitelj zasigurno je podatak da je cheerleading jedan od najmasovnijih sportova na svijetu.

U BiH cheerleading sport prisutan je tek 12 godina i sve je još u razvoju, dok se u inozemstvu ovaj sport igra preko 100 godina.

Cheerleading je sport čvrstih pokreta, akrobatike, navijanja i plesa, te iziskuje mnogo truda i rada te odricanja.

Cheerleading je jedini sport na svijetu u kojem se ravnopravno natječu cure i dečki koji zajedno igraju u istim timovima.

Dva su dijela cheerleading natjecanja

Cheerleading su discipline koje se igraju na posebnoj podlozi (tatami ili posebna spužva za cheerleading) i ocjenjuju se ponajviše navijanje i akrobacije. Cheerleading sportaši nastupaju u dresovima posebnim za cheerleading sport.

Performance cheer su plesne discipline koje se igraju na parketu ili linoleumu u koje spadaju hip hop, freestyle pom, jazz dance i high kick. Ocjenjuju se ponajviše plesni pokreti s dodatkom plesnih podrški te kostimi koji su prilagođeni temi koreografije.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.