U Grudama će 10. kolovoza zapjevati Thompson, Mate Bulić, Alen Nižetić i Dalmatino

Grude će 10. kolovoza biti središte Hercegovine i šireg okruženja. Četiri glazbene legende tog će dana zapjevati u Grudama, a razlog je promocija knjige i nosača zvuka “Ganga – S izvora glas”.

Zapjevat će tako Marko Perković Thompson, Mate Bulić, Alen Nižetić i Dalmatino, što samo po sebi svrstava ovaj događaj među jedan od najvećih u Grudama ikad. Iza ovog događaja stoji Udruga za očuvanje kulturne baštine i istobiti “Davorija” iz Gruda, na čelu s braćom Damirom i Jurom Milošem, poznatim po “Božićnom silu” u Grudama koje okuplja najveće etnoglazbenike iz BiH i okruženja.

Tradicijsko pjevanje

Jure Miloš, mlađi od dvojice glazbeno nadarene braće, sudjeluje u brojnim etnoglazbenim projektima i neumorno radi na očuvanju kulture baštine i tradicije ovih prostora. Promovirao je gangu, gusle, diple i druge etnoglazbene stilove čak i u Americi u kojoj je održavao predavanja. Za Večernji list Miloš je objasnio što će se sve događati u Grudama. – Ispred crkve sv. Katarine u Grudama, 10. kolovoza, od 20 sati održat će se promocija knjige i CD-a “Ganga – S izvora glas” koja se odnosi na izvorno tradicijsko pjevanje Hercegovine i Imotske krajine, gangu. U sklopu promocije knjige i CD-a održat će se i koncert Marka Perkovića Thompsona, Mate Bulića, Alena Nižetića i Dalmatina, a pozivaju se svi koji mogu doći odslušati predstavljanje knjige i CD-a kao i koncert, govori nam Jure Miloš, poznati hercegovački etnoglazbenik koji iza sebe ima nekoliko snimljenih CD-ova, stručnih radova, organiziranih događaja, nagrada… Pisani dio ovog vrijednog djela radio je Ante Kraljević. – Predstavljači i recezenti bit će neki od najznačajnijih znanstvenika iz svijeta gange poput dr. sc. Anđelka Mijatovića, doc. dr. sc. Damira Zorića i drugih, govori nam organizator velikog projekta u Grudama.

Ganga, haiku s kamena

Miloš je kazao kako ćemo najvažnije o novoj knjizi i CD-u na kojemu se nalaze izvedbe od 22 gangaša i 1 gangašice čuti na samom događaju, a otkrio je one najzanimljivije detalje kako bi se oni koji žele doći upoznali s onim što ih očekuje u noći kada ganga, haiku s kamena, dobiva još jednu višu, stručnu dimenziju. – Sami projekt obuhvaća izvođače s područja zapadne Hercegovine i Imotske krajine, dakle iz sve četiri općine/grada Zapadnohercegovačke županije i susjednog grada Imotskog u Republici Hrvatskoj. Knjiga “S izvora glas” koncipirana je kao jedan kraći priručnik o gangi. Iznijet će najvažnije znanstvene činjenice o nazivu i iskonoslovlju riječi ganga, dosadašnjim radovima o gangi, gangi kao stihu, podijeli gange prema vrsti, kao i druge važne pojave i termine o našoj izvornoj pjesmi koja je dio kulture i umjetničke baštine naroda s ovoga krševitog područja, govori Miloš. Istaknuo je kako je CD antologija izabranih napjeva gange od Cetine do Neretve.

(Večernji list)


16 komentara

 • Za ” Anonimno” : podruku sa pusickom, mesicem , milanovicem pa u Vrapce!!! Tamo je tebi misto i takima kosto si ti!!’Ne sipaj otrov iz usta!!!Radujte se Nasim Pivacima i Pismi! NASOJ PISMI!!!!

  • Tako je.Radujmo se ustaskim znakovljem i pozivanjem na mrznju…a kad se sva mrznja ispuca onda se od “katolika”ocekuje da zapivaju par krscanskih pisama.Kud čes bolje

 • Pa to je u Grudama , nije u Nisu!To je nas kraj, oni kazu Ustaski, a to ce bit dok je nas i ” nji”! Smeta li vam kad vas trpaju na balkan? Meni smeta! Covik se mora spustit na vase grane, bit neljubazan, odvratan, frech! A necete vise! Pisite mi sta ocete, ne ssss itd bas me briga ! Volim moj kraj, moju Domovinu, moju Hercegovinu i sve ono sto joj zakrpe!!!!

  • Zasto bi mi smetao balkan?Kad se vec toliko hvalisate sa vjerom nekom kao i na koncertima onda bi trebala znat da ne mrzis bliznjeg svog…al ko ce to vama objasnit…neljubazan odvratan??o cem pricas ti?Meni smeta mrznja koju proizvodi njegov nastup tebi ne ok.

 • Ma pusti bonaa Luce te luzere i niškorist zlojebe. Njima je sve rvatsko i domoljubno ko sol na ranu bolno. Nemoj se ti ljutit poradi tih gubitnika. Mogu samo lajati, lajati i lajati i tako do unedogled i opet sve im uzalud.
  Uzalud vam trud lajači ,za drugog su dunje žute.
  Tompson je lijek za svaku bol i ranu.

 • Je” macak” u pravu si! Kace pristat spujunirat nasi ljudi nase ljude????? Oni tamo sta misle znam , ali ovi okolo!!!’Bar neka sute, neka ne kvare veselje!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.