U Galeriji “Vrba” otvoren “Transgressus” Tomislava Zovke

Jedanaesta samostalna izložba akademskoga slikara Tomislava Zovke pod nazivom “Transgressus” otvorena je u utorak u Galeriji “Vrba” u Širokom Brijegu.

Radi se o prvoj samostalnoj izložbi koja je otvorena u Galeriji “Vrba”, a prikazano je 12 slika iz ciklusa na kojemu ovaj širokobriješki umjetnik radi posljednjih godina.

Večeras sam izložio svoj posljednji ciklus slika “Transgressus“, koji nastaje posljednje dvije-tri godine, rekao je u izjavi za portal Jabuka.tv Tomislav Zovko.

Kako je dodao, slike su većinom urađene kombiniranom tehnikom na platnu, a sam naziv ciklusa za njega simbolizira prijelaz.

Taj prijelaz ujedno znači i prijelaz preko nekih unutarnjih pitanja, a isto tako na motivima se mogu prepoznati neki simboli i konstrukcije koje podsjećaju na mostove i ostvarenja vezana uz industrijsku revoluciju, dodao je širokobriješki umjetnik Tomislav Zovko.

Izložba u Galeriji “Vrba” jedanaesta je samostalna izložba Tomislava Zovke

Akademska kiparica i osnivačica Galerije “Vrba” Ivona Skočilić izrazila je zadovoljstvo time što je Galerija “Vrba” otišla korak naprijed upravo izložbom njezina prijatelja i kolege Tomislava Zovke.

Povjesničarka umjetnosti Marija Mandić pročitala je predgovor izložbi koji je napisao širokobriješki povjesničar umjetnosti Tomislav Ćavar.

Industrijski, kozmički i emocionalni pejzaži Tomislava Zovke rezultat su proživljenih duhovnih stanja i životnog iskustva, izlaze iz podsvijesti prikazujući proces evoluiranja umjetnika i čovjeka koji pokušava ovladati svojim unutarnjim svemirima i uskladiti ih s beskonačnošću koja ga okružuje, navedeno je u predgovoru.

Izložba ostaje otvorenom do 28. veljače 2019.

Izložbu je otvorenom svečano proglasio akademski slikar Josip Mijić.

Izložba “Transgressus” u Galeriji “Vrba” ostat će otvorenom do 28. veljače 2019. godine.

O autoru

Tomislav Zovko rođen je 1986. godine u Mostaru. Magistrirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu 2012. godine u klasi red. prof. Ante Kajinića.

Trenutno je apsolvent na doktorskom studiju “Ars sacra” na spomenutoj akademiji pod mentorstvom prof. Antuna Borisa Švaljeka. Sudionikom je brojnih likovnih kolonija. Do sada je sudjelovao na 70 skupnih izložbi u BiH i inozemstvu te priredio 10 samostalnih izložbi.

Član je Društva hrvatskih likovnih umjetnika u FBiH od 2012., zatim Udruženja likovnih umjetnika BiH od 2013., od 2015. radi kao predavač na Visokoj školi “Logos centar” u Mostaru, a od 2018. i kao voditelj Studijskog programa Dizajn na istoimenoj instituciji.

Dobitnikom je Prve nagrade za djelo “Težina promjene” na skupnoj žiriranoj izložbi Društva hrvatskih likovnih umjetnika u FBiH 2016. godine.

(www.jabuka.tv | Beat Čolak)


5 komentara

  • Umjetnik modernog doba , povezao je , ono sto povezuje prirodu a u potrebi covjeka (mostovi ) , kozmicke cestice , koje su I OKO nas , A ovogu umjetnika TREBA shvatiti , da nam je slikovito rekao ; da mi trebamo povezati nase umove (neurone dogradjivat i povezivati i nove celije se same stvaraju ) , prepustiti se proljecu – koje je vec tu , s prirodom suradjivati i krasti je tj . izgradjivati . A sta li ce ona u dalekoj budnosti raditi – ne bojati se mi ce mo s njome suradjivati , ona ce nas sacekati >da preselimo na neku drugu ZVIZDU i tako u BESKONACNOST / a sto ON nije na od jedne slike -frrraaaaaaaaaa umetnik , ipak geska , mladih L UDI / organizatora , poz

  • Izvrstan događaj! Bravo svima iz organizacije. Kao da je vraćen tračak nade za Široki Brijeg. Atmosfera nas je sve ljubila. Ovo je dobar početak. Bilo je izvrsno!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.