U fokusu foruma u Davosu su klimatske promjene

Svjetski gospodarski forum (WEF) počeo je s radom u švicarskom Davosu s fokusom na raspravu o klimatskim promjenama o kojima je govorila Greta Thunberg a kasnije bi mogao i Donald Trump, dvoje globalnih lidera koji simboliziraju suprotstavljene strane u pitanju globalnog zagrijavanja.

Na 50. jubilarnom forumu u Davosu sudjeluje i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Njegov raspored u utorak uključuje sudjelovanje na dva panela na teme “Diplomatski dijalog o zapadnom Balkanu” i “Generiranje rasta u srednjoj i istočnoj Europi”, a također će se bilateralno sastati s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem, predsjednikom Azerbajdžana Ilhamom Alijevim i predsjednikom uprave Applea Timom Cookom.

Uoči prvog panela u Davosu Plenković je nakratko porazgovarao i sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Sastanak u Davosu i ove godine okuplja pripadnike svjetske političke i gospodarske elite koji će u idiličnom alpskom okruženju imati priliku razmijeniti mišljenja o najaktualnijim globalnim izazovima.

Prvog radnog dana WEF-a u najvećem je fokusu rasprava o klimatskim promjenama, o čemu je govorila mlada švedska klimatska aktivistica Thunberg. Nešto kasnije skupu će se obratiti američki predsjednik Trump, koji možda ima i važnijih briga od klimatskih promjena jer danas u američkom Senatu počinje povijesno suđenje o njegovu opozivu.

Počinje povijesno suđenje o opozivu Trumpa

Thunberg, tinejdžerica koja je inspirirala novu generaciju klimatskih aktivista, ponovno je u Davosu pozvala svjetske čelnike da počnu slušati mlade ljude.

Nisam osoba koja se može požaliti da ju se ne sluša, rekla je na panelu naziva “Stvaranje održivog puta prema zajedničkoj budućnosti”. Ali znanost i glas mladih nisu u središtu rasprave, a trebali bi biti. Riječ je o nama, budućim generacijama i onima koji su danas pogođeni, rekla je Thunberg, dodajući da “u raspravu moramo uključiti znanost“.

Na forumu koji se održava do petka, razgovarat će se i o drugim gorućim temama, među kojima su usporavanje globalnog gospodarskog rasta, trgovinski ratovi, geopolitičke napetosti u Istočnoj Aziji i bliskoistočne žarišne točke.

Ovogodišnji jubilarni forum okuplja više od 3000 sudionika iz preko 120 zemalja svijeta. Među njima su 53 čelnika država ili vlada, te predsjednici uprava osam od deset najvrednijih kompanija na svijetu.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.