U FBiH u 2019. zabilježen pad javnih prihoda od 6 posto

Ukupni prihodi proračuna FBiH u 2019. godini ostvareni su u iznosu približno od 2.030 milijuna KM i bilježe pad od šest posto u odnosu na 2018. godinu.

Navedeno je to u izvješću o ostvarenju konsolidiranih javnih prihoda u Federaciji BiH za 2019. godinu, koju je u četvrtak usvojila Vlada FBiH.

U strukturi ukupnih prihoda porezni su ostvareni u iznosu od 1.676 milijuna KM i veći su za jedan posto u odnosu na izvršenje iz 2018. godine. Najveći generator rasta poreznih prihoda proračuna FBiH bili su prihodi od poreza na dobit sa 99 milijuna KM, te rastom od 17 posto.

Ukupni prihodi od neizravnih poreza, evidentirani u strukturi proračuna Federacije BiH, a koji uključuju i dio na ime otplate vanjskog duga, naplaćeni su na približno istoj razini kao i u 2018. godini. Kada isključimo dio na ime otplate vanjskog duga, raspoloživi prihodi od neizravnih poreza za proračun Federacije BiH u 2019. godini iznosili su 506 milijuna KM te su deset posto veći nego godinu ranije.

Naplata neporeznih prihoda proračuna Federacije BiH, promatrana u ukupnom iznosu, bilježi pad od 29 posto, što je prvenstveno uvjetovano time što je izvršenje prihoda od dividendi u 2018. godini obuhvatilo i sredstva naplaćena iz akumulirane dobiti javnih poduzeća u većinskom vlasništvu Federacije BiH.

Ukupna naplata prihoda od naknada i taksi, kao i od novčanih kazni u proračun FBiH u 2019. godini, ostvarena je s rastom od osam posto, dok ukupno ostvarenje prihoda od posebnih naknada bilježi rast od četiri posto.

Ukupni porezni prihodi naplaćeni u županijske općinske/gradske i proračune županijskih upravitelja cesta iznosili su 2.686,9 milijuna KM i veći su za osam posto ili za 199,2 milijuna KM.

U 2019. godini u ove i proračune ostalih korisnika javnih prihoda na županijskoj razini ukupno je uplaćeno 660,9 milijuna KM neporeznih prihoda, što je za 14 posto ili za 83,5 milijuna KM više u odnosu na naplatu iz 2018. godine, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.