U FBiH prosječna starost automobila 17 godina

Prosječna starost putničkih automobila u Federaciji Bosne i Hercegovine je 17 godina, dok je najviše nepravilnosti kod tehničkih pregleda bilo na kočnicama, pokazali su statistički podaci o izvršenim tehničkim pregledima vozila koji su danas novinarima u Sarajevu prezentirali predstavnici Instituta za privredni inženjering – IPI d.o.o. Zenica.

Kako je tijekom prezentacije ovih podataka pojasnila direktorica Sektora za transport i komunikacije Vanjskotrgovinske komore BiH Sabrina Teskeredžić Komora zastupa interese bh. prijevoznika koji se bave međunarodnim i međuentitetskim cestovnim prometom, kao i domaćim i međunarodnim prijevozom tereta.

Osnovni zadatak Komore je da aktivno djeluje u stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta za poslovnu zajednicu, rješavanju svih otvorenih pitanja koje se nalaze pred BiH te da aktivno djeluje i plasira te informacije, zbog čega je i ova tema takva vrsta informacije.

Direktor Instituta za privredni inženjering Fuad Klisura podsjetio je da Institut, koji ima ovlasti Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, radi na poslovima stručnog nadzora na stanicama tehničkog pregleda, a rezultati se u suradnji s Komorom objavljuju u posljednjih pet godina te je ocijenio da je u BiH prilično sumorna stvarnost kada je u pitanju vozni park.

Klisura je iznio podatak da je prošle godine u BiH uvezeno 6.300 novih vozila, a u istom razdbolju Republika Srbija je uvezla 21.670, dok je Republika Hrvatska uvezla 33.715 vozila i to samo u putničkom sektoru, dodajući da je BiH po broju vozila na začelju jer je starost vozila izuzetno loša.

O broju i starosti vozila te o nadzoru stanica tehničkog pregleda govorili su danas i stručni suradnici Instituta Semir Selimović i Muhamed Barut, istaknuvši da su danas u prezentiranom godišnjem biltenu napravljena usporedba s prethodnim godinama.

Otkada se krenulo s ovakvim statističkim pristupom u 2007. godini bilo je oko 390.000 pregleda u Federaciji, dok je u 2015. zabilježeno 657.103 pregleda na 164 stanice, što pokazuje da se broj vozila postupno povećava.

”Bez obzira na to jesu li vozila prošla ili ne ekotest na stanicama tehničkog pregleda, zbog odluke Vijeća ministara da se može prodavati gorivo iz Bosanskog Broda koje ima mnogo sumpora, nije moguće ekotest proglasiti validnim pa da se vozila isključuju na stanicama tehničkog pregleda”, mišljenja je Selimović.

Prema njegovim informacijama Federalna vlada već treći put je tražila od Vijeća ministara da se promijeni ova odluka dodajući da je prošle godine urađen 573.171 ekotest.

Govoreći o broju vozila kazao je da je uočen problem odjave vozila. Obaveza da se vozilo odjavi za mjesec dana se ne izvršava, a zbog nepoštovanja te odredbe podaci pokazuju da u BiH ima oko milijun vozila, a stvarno stanje je za 20 do 25 posto manje.

Barut je kazao da osim starosti putničkih automobila, zabrinjava i starost autobusa i teretnih vozila, zbog čega smatra da bi trebalo ograničiti starost autobusa koje vrše prijevoz djece.

Prosječna starost vozila i voznog parka u Federaciji BiH je takva da je oko 28 posto vozila starije od 20 godina, dok je oko 34 posto vozila starosti od deset do 15 godina, što pokazuje da se u BiH uvoze vozila ove starosti, zbog čega bi trebalo, mišljenja je Barut, pooštriti kriterij uvoza vozila.

Na stanicama tehničkog pregleda najviše je evidentirano grešaka na kočnicama i to 15.976, a 3.074 su greške na osovinama i točkovima, dok je u svjetlosnoj skupini evidentirano 3.009 grešaka u prošloj godini.

Barut je pozvao osoblje na stanicama tehničkih pregleda da evidentiraju sve neispravnosti jer kada vozilo ne prođe prvi pregled osoba se vraća da to popravi te da ponovno uradi tehnički pregled, a za stvaranje slike stvarnog stanja potrebno je evidentirati svaku neispravnost.

Kada se u obzir uzme podatak o broju obavljenih pregleda u prošloj godini i ukupnog broja neispravnih vozila na prvom i ponovljenom pregledu, u Federaciji BiH dva je posto neispravnih vozila.

(Fena)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.