U FBiH potpuno cijepljeno sedam posto stanovništva

Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Sanjin Musa u četvrtak je na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH konstatirao da je do sada u Federaciji cijepljeno prvom dozom 12 posto stanovništva starijeg od 18 godina.

Potpuno je cijepljeno sedam posto stanovništva. Tijekom kolovoza očekuje se značajniji ulazak novih cjepiva. Govorimo o 1,8 milijuna doza, istaknuo je Musa.

Kaže da se od sredine lipnja nalazimo u niskoj razini prijenosa koronavirusa što govori da je cijelo vrijeme incidencija na sedmodnevnoj razni iznosila ispod deset slučajeva na 100.000 stanovnika.

S 26. srpnja nalazimo se na razini niskog prijenosa infekcijom unutar zajednice s tim da u proteklom tjednu bilježimo 30 posto novih slučajeva. To govori o potrebi za intenzivnim monitoringom i potrebi za ubrzanjem procesa imunizacije u trenutku kada su cjepiva dostupna, rekao je Musa.

Naveo je da je u Federaciji detektiran delta soj za koji je karakteristična veća zaraznost, te je naglašena važnost na dosljednom pridržavanju preventivnih mjera i ubrzanju procesa imunizacije.

Dom naroda Parlamenta Federacije primio je k znanju Informaciju o epidemiološkoj situaciji pri čemu je rečeno da je u cilju zaštite stanovništva od COVID-19 i sprječavanja daljnje transmisije ove zarazne bolesti Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva usvojio je prijedloge naredbi i preporuka u cilju zaštite stanovništva.

Tako se naređuje da nadležna tijela vlasti u županijama, kao i zdravstvene ustanove u županijama, počnu s cijepljenjem zaposlenih u obrazovnom sektoru, policiji, vatrogasnim službama, socijalnoj zaštiti i medijima, te studenata fakulteta zdravstvenih usmjerenja.

Nakon cijepljenja ovih prioritetnih grupa i osoba zaposlenih u javnim službama zavodi za javno zdravstvo županija dužna su početi pozivanje i ostalog stanovništva na cijepljenje, a prema raspoloživim količinama cjepiva protiv COVID-19, prenosi Fena.

Nadležna tijela vlasti u županijama, kao i zdravstvene ustanove u županijama, dužna su osigurati pomoć za komunikaciju s osobama koje imaju poteškoće sa sluhom i vidom, i to najmanje jedan dan u tjednu na mjestu provedbe cijepljenja.

(www.jabuka.tv)
5 komentara

  • Još će ucjenama i prijetnjama par posto ljudi natjerati da se cijepi i to bi bilo to. Ali sad će klimatske promjene, jadni medvjedi, krave prde. Fuj kako mogu. Grozno. Bit ce i vanzemaljaca… ma strah i gotovo.😀

  • Tko je prebolio ovo bio-oruzje (virus), ima antitijela dozivotno!
    Prema istrazivanjima americkih medicinskih svucilista, ista stvar se dogadja sa covid antitijelima kao i sa primjerice antitijelima od pljuskavica. Kad prebolis – prebolio si.
    Pamet u glavu

    • Bravo za komentar,tako je. Kod nas nema 4 ni 5 ni 15 val, razlog: mali broj cjepljeni. Izrael,island,cirar,britanija zemlje koje su cjepile 70-90% populacije imaju rast, razlog: cjepljenje. Slusajte ponekad ove druge znanstvenike kojima mediji ne daju prostora nikako,sve sto su rekli u pravu su bili. A sto se tice bih mi smo najbolja i najslobodnija zemlja na svijetu,samo nas lesinari vode. U eu nesmijes prnut na balkonu susjed zove policiju,ako hrces malo jace isto zovu policiju,okupat se ne smijes iza 22h opet zovu policiju.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.