U FBiH mladi sve više konzumiraju duhanske proizvode – Jabuka.tv

U FBiH mladi sve više konzumiraju duhanske proizvode

Među školskom djecom u Federaciji BiH došlo je do drastičnog porasta konzumacije duhanskih proizvoda. Stručnjaci tvrde da je ova situacija uzrokovana nedostatkom adekvatnih zakona i intervencija u oblasti kontrole duhana.

To pokazuju rezultati najnovijeg globalnog istraživanja pušenja kod školske djece (GYTS FBiH) koje je proveo Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH.

Kao ilustracija ovih zabrinjavajućih trendova može poslužiti podatak da je broj trenutnih konzumenata duhanskih proizvoda u 2019. godini skočio na 24,4 posto u odnosu na 17,7 posto u 2013. godini. Umjesto smanjivanja, u istom razdoblju je porastao i postotak konzumenata cigareta među školskom djecom koji sada iznosi 13,8 posto. Također, istraživanje je pokazalo visoku razinu izloženosti djece pasivnom pušenju – 55 posto djece redovno udišu duhanski dim na zatvorenim javnim mjestima, navodi se u priopćenju.

Ovaj trend dodatno je pogoršan brzom ekspanzijom korištenja nargile među mladima, čiji postotak sada iznosi 16,1 posto.

Navedeni pokazatelji svrstavaju Federaciju BiH na neslavnu poziciju regionalnog rekordera u konzumaciji duhanskih proizvoda kod školske djece, i to u odnosu na Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Sloveniju.

Popularnost i povećana konzumacija nargila ne samo da dovodi do pojave kroničnih zdravstvenih tegoba, nego i doprinosi širenju zaraznih bolesti, što je otežavajući faktor u vrijeme pandemije COVID-19.

Ovo istraživanje je predstavila koordinatorica za kontrolu duhana FBiH dr. Aida Ramič-Čatak u okviru regionalnog dijaloga koji je organiziralo Udruženje PROI (BiH) u partnerstvu s organizacijama Propulsion (Srbija) i Preporod (Crna Gora).

Sudionici su posebno naglasili neophodnost proaktivnijeg djelovanja škola na planu borbe protiv pušenja među mladima.

Škole trebaju preuzeti odlučniju odgovornost u nominiranju pušenja kao neprihvatljivog oblika ponašanja koji indirektno utječe na mnoge druge negativne pojave u društvu. U suradnji s nevladinim sektorom i stručnjacima u oblasti javnog zdravstva škole trebaju stalno raditi na provođenju preventivnih programa. Ministarstva nadležna za obrazovanje trebaju preuzeti aktivnu ulogu u kreiranju politika kojima se zagovara nulta stopa pušenja među djecom i mladima, izjavila je Naida Hota-Muminović, direktorica Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu.

Organizatori su naglasili da će ovaj dijalog biti tek prvi u seriji događaja organiziranih u cilju jačanja napora da se kreiraju sveobuhvatne javne politike u oblasti kontrole duhana u BiH i regiji Balkana.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.