U dijamantima u dubini Zemlje otkrivena nova vrsta leda

Otkriće vode u dijamantima u dubini Zemlje moglo bi značiti da naš planet sadrži više vode nego što smo dosad znali, prenosi Science Alert.

Znanstvenici su došli do otkrića analizirajući difrakciju X-zraka kroz dijamante prikupljene na jugu Afrike, u Kini, Zairu i Sierra Leoneu. U dijamantima ispod prijelazne zone Zemljina plašta pronađene su molekule vode koje formiraju takozvani led-VII, koji je dosad bio proizvođen u laboratorijima, ali ovo je prvi put da je otkriven u prirodi.

Na temelju analize dijamanta ovog znanstvenog tima, čiji je rad objavljen u časopisu Science, utvrđeno je da su molekule vode vjerojatno ostale zarobljene u dijamantima kao tekućina kada su se kristali formirali oko 610 do 800 km ispod Zemljine površine. Tek prilikom uzdizanja i promjene u tlaku te su molekule oformile led-VII.

Ovo je prvi čvrsti dokaz postojanja samostalne vode na tim dubinama, najvjerojatnije u obliku slane tekućine. Međutim, još se ne zna koliko vode ima u takvim džepovima ili koliko su učestale takve vodene zone. Mineralni sastav tektonskih ploča znatno se odražava na njihovoj gustoći i temperaturi na kojoj se tope, što bi moglo unaprijediti modele predviđanja zemljotresa.

(www.jabuka.tv) 

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.