U Čapljini se uklanja najsmrtonosnija točka u prometu

Najsmrtonosnija točka čapljinskih prometnica bit će izmijenjena izgradnjom kružnog toka.

Rekonstrukcija opasne dionice na raskrižju u Tasovčićima započela je u petak, a radi se na pripremi terena i uklanjanju starog asfalta te proširivanju prometnice.

Kako piše Čapljinski portal, raskrižje se nalazi u blizini i na važnim cestama za Čapljinu i čitavu BH, a prema podacima JP Ceste FBH, u razdoblju od 2009. do 2013. godine na ovoj lokaciji bilo je 16 prometnih nesreća s lakim i ozbiljnim ozljedama, a 14 s materijalnom štetom.

Raskrižje je također odnijelo veliki broj ljudskih života, a njegov trenutni izgled predstavlja opasnost za sigurnost u prometu, zbog čega je bilo potrebno pronaći odgovarajuće rješenje.

Na javnoj raspravi koja je odražana ljetos rečeno je da se važnost raskrižja za lokalnu zajednicu ogleda kroz činjenicu da je ovo najbrži i najprikladniji način za mještane da dođu do Mostara koji je obrazovni, zdravstveni i administrativni centar regije te kako će provedba projekta izgradnje kružnog toka imati pozitivne utjecaje na kvalitetu života lokalne zajednice.

Raskrižje u Čapljini u prošlosti je odnijelo veliki broj života

Postoji nekoliko mogućnosti koje su otkrivene u projektu:

  • Efikasniji i sigurniji sustav prometa, smanjenjem vremena putovanja, smanjenje broja nesreća, manji troškovi održavanja i upravljanja;
  • Razvijanje cestovne infrastrukture s poboljšanjem uvjeta za priključenje;
  • Koristi za vozače i korisnike javnog prijevoza poboljšanjem prometne povezanosti i povećanjem kapaciteta;
  • Smanjenje zagađenja povećanjem protoka vozila;
  • Povećanje sigurnosti prometa gradnjom odvojene pješačke staze duž cijele raskrsnice i gradnja podhodnika koji će regulirati prolaz pješaka preko M-17.
  • Povećanje vremena putovanja i uvjeta putovanja;
  • Izravno zapošljavanje i velike mogućnosti za razne servise u skladu sa Smjernicama nabavki IBRD i EIB zajma. Natječaj će biti međunarodnog karaktera i stoga se ne može predvidjeti tko će dobiti posao, ali dosadašnja praksa u građenju govori da se očekuje angažiranje domaćeg izvođača.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Necemo li i mi doziviti jos 2 kruzna toka… Ovi u klancu su se pokazali super… E sad da je jos 2 na Lisama, kod škole jer nekad zna bit katastrofa i jos jedan na izlazu na magistralu kod Knešpolja. Time bi bile rijesene kritične točke

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.