U Čapljini otvorena izložba širokobriješkog franjevca Mirka Ćosića

U sklopu ovogodišnjemanifestacije ”Dani sjećanja” koja se već tradicionalno organizira u Čapljini u povodu stradanja čapljinskog puka s njegovim duhovnim predvodnicima (2. veljače 1945.), pripremljen je bogat program koji je započeo izložbom slika fra Mirka Ćosića, prvog akademskog slikara zapadno od rijeke Neretve.

”Brojni su razlozi upravo za odabir ovoga autora. Naime, fra Mirko Ćosić je, kao onodobni profesor na Franjevačkoj gimnaziji u Širokom Brijegu, pukom srećom izbjegao sigurnu smrt 7. veljače 1945., kada su pobijeni mnogi fratri. Međutim, nisu ga mimoišle nevolje poraća, pa je osuđen na 10 godina zatvora, a odrobijao je osam godina. Bio je tako izravnim svjedokom teškog stradanja naroda i fratara.”, istaknuo je pri otvaranju izložbe fra Mile Vlašić

Godine 1955. fra Mirko dolazi na službu u Čapljini. Nije ostao dugo, ali je iz tog razdoblja ostalo nekoliko umjetničkih djela, koja su izložena ovom prigodom.

”Osjećamo svojevrsnu obavezu i dug prema ovom fratru da ga se u Danima sjećanja doista sjetimo. Jer, fra Mirko nije samo umjetnik nego i svjedok vjere, a može se reći i mučenik. On je primjer i nadahnuće i nama danas, kako pobijediti sile zla i sile tame. Premda je živio u teškim i zahtjevnim vremenima Drugog svjetskog rata i poraća, fra Mirko je snagom vjere i s kistom u ruci stvarao neki bolji i ljepši svijet za sebe.

Njegova osjećajna franjevačka duša prkosila je strašnim udarima rušilačke moći zla”, dodao je fra Mile Vlašić.

Zahvaljujući franjevačkoj galeriji iz Širokog Brijega čapljinska javnost ima priliku, kroz izložene slike, susresti se s umjetničkom, ljudskom i duhovnom veličinom fra Mirka Ćosića, svoga nekadašnjeg sugrađanina i fratra-svećenika.

Fra Mirko Ćosić (Buhovo, 1903. – Mostar 1967.) bio je prvi diplomirani slikar franjevac iz BiH. Diplomirao je u Zagrebu u klasi prof. Vladimira Becića. Predavao je crtanje i povijest umjetnosti u gimnaziji na Širokom Brijegu od 1935. do 1945. godine.

Partizani su uništili gotovo sve njegove slike. Slikao je ponešto i u kaznionici u Zenici, u kojoj je odležao više od šest godina.

Sačuvano je svega pedesetak njegovih radova. Naslikao je oltarne pale u Rasnu i na Čerinu te dvije zidne slike u staroj crkvi u Gorici. Monografiju fra Mirko Ćosić (Široki Brijeg – Mostar, 2004.) pripredio je fra Vendelin Karačić.

(Bljesak.info | Foto: Slavko Jakiša)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.