U bolnici u Podgorici zamijenili bebe, roditelji otišli kući s tuđim djetetom

Roditelji novorođene bebe tek su kad su došli doma shvatili da su im danas u porodilištu kliničkog centra u Podgorici dali tuđe dijete.

Nakon što su preuzeli bebu od babice i napustili porodilište, majka i njen suprug nisu ni slutili da dijete nije njihovo.

Prvi je posumnjao otac, koji je zapazio da je beba mnogo sitnija, a kada su stigli kući majka je odvila novorođenu djevojčicu i vidjela da im broj narukvice nije isti.

U rodilištu ih čekalo njihovo dijete i isprike

Istog trenutka vratili su se u porodilište, gdje ih je čekalo njihovo dijete i isprike zdravstvenog osoblja.

Prilikom otpusta medicinska sestra, kao i porodilja, nisu primijetile da majka i beba nemaju isti broj. Propust je nastao zbog nesavjesnog i neodgovornog rada, jer se sestra nije pridržavala procedure i protokola u vezi s otpustima porodilja i novorođenčadi. Ovaj propust je odmah uočen i otklonjen, priopćeno je iz kliničkog centra koji najavljuje oštriju kontrolu prilikom otpusta beba.

Ubuduće će prilikom otpusta, pored majke, nazočiti još tri osobe s klinike, jedan neonatolog i dvije medicinske sestre, najavljuju iz kliničkog centra dodajući kako je ovo prvi put da se ovakav propust dogodio u njihovoj zdravstvenoj ustanovi te da će protiv odgovorne sestre pokrenuti disciplinski postupak, radi suspenzije i promjene radnog mjesta.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.