U bocama s hrvatskim etiketama pronađeno vino iz Italije, Makedonije i Čilea – Jabuka.tv

U bocama s hrvatskim etiketama pronađeno vino iz Italije, Makedonije i Čilea

Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata u velikoj akciji suzbijanja trgovine krivotvorene i nedostatno kvalitetne hrane i pića pronašla je kod pet hrvatskih proizvođača vina, u bocama s hrvatskom etiketom, vino iz Italije, Makedonije i Čilea.

U velikoj akciji Europola i INTERPOL-a OPSON 2020 inspekcija je obavila ukupno 275 nadzorIta kontrole označavanja vina i jakih alkoholnih pića stavljenih na tržište. Kod pet kontroliranih subjekata utvrđena je zlouporaba korištenja hrvatskih tradicionalnih izraza; kvalitetno vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom i vrhunsko vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom i to na vinima koja nisu hrvatskog porijekla nego podrijetlom iz Italije (dva vina), Sjeverne Republike Makedonije (jedno vino) i iz Čilea (dva vina), objavljeno je na službenim stranicama Državnog inspektorata.

Akcija je provedena u razdoblju od 20. siječnja do 16. ožujka 2020. godine.

Navođenje tradicionalnih izraza propisano je isključivo za hrvatska vina člankom 2a., Prilogom 12., 15. Pravilnika o zaštićenim oznakama izvornosti i zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla, tradicionalnim izrazima i označavanju vina.

Unatoč pandemiji COVID-19 u svim zemljama je ukupno provedeno 26 000 nadzora. Kao rezultat toga zaplijenjeno je oko 12 000 tona ilegalnih i potencijalno štetnih proizvoda u vrijednosti od oko 28 milijuna eura.

Akciju OPSON su podržali Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF), Europska komisija i Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo ( EUIPO), dodaje se u priopćenju.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • Daj jedno zavazda…zatvori im restorane i to za stalno!I jos u rijesenju uvesti klauzulu… DA TAJ LOKAL VISE NITKO, ALI BAS NITKO NE MOZE OTVORITI!Pa neka se zale Bogu Ocu!Kad vec znaju varati drzavu,e pa onda neka shvate ..da se TA DRZAVA neda varati!

  • J…eš tu “poljoprivrednu agenciju državnog inspektorata” i njezine nalaze, kad nije objavila imena tih proizvođača. Znači, oni će nas opet varati. Inače su vina po restoranima i trgovinama ja Jadranu skuplja nego igdje na svijetu. Ugostitelji naprosto deru svoje goste, prodajući vino i 4 – 5 puta skuplje nego u Italiji i Španjolskoj. I to još falsificirano. Da sam inspektor kazna bi bila novčana, zatvorska i TRAJNO zatvaranje restorana i vinarija gdje se mućka. I kod nas u Hercegovini ima toga, čak više nego na Jadranu.

    • Da si ti inspektor, kazna bi i dalje bila propisana necim kao sto je i sada, a tebi se nebi ostavila mogucnos autokratskog odredjivanja kazni. PS. Vjerojatno bi te i potkupio kogod za 150 HRK. 🙂

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.