U BiH živi 4.000 ekstremista ISIL-a

Na milijun stanovnika dolazi 41 borac na strani Islamske države, omjer je u BiH, što je jedan od najvećih europskih prosjeka, piše hrvatski tjednik Globus.

Tjednik navodi kako hrvatske sigurnosne agencije posebno opserviraju granicu prema BiH gdje, po procijeni hrvatskih tajnih službi, živi oko 4.000 ekstemista ISIL-a. U tekstu se navodi kako je iz BiH u Siriju otišlo 156 muškaraca s 36 žena i 25 djece.

”Od početka godine vratilo se 48 muškaraca i tri žene. Poginulo je 25 muškaraca i jedna žena. Najstariji borac u Siriji iz BiH imao je 74 godine. Prosjek godina žena iz BiH je 27, a najstarija ima 55 godina”, navodi Globus dodajući kako plaća za borce ISIL-a iz BIH iznosi od 50 do 100 dolara mjesečno te da je jedna trećina onih koji su otišli ranije kazneno evidentirana zbog terorizma, prenosi Bljesak.info.

“Bosna je zemlja u kojoj rat nije završen nego prekinut”, prenosi Globus izjave nadležnih u službama sigurnosti, a Pavle Kalinić, načelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje kriznim situacijama kaže da je Hrvatska potencijalna meta samim tim što je bila umiješana u rat u BiH.

”Uz to smo kao zemlja članica NATO poslali vojnike u Afganistan”, kaže Kalinić.

U tekstu, u kojem se spominje napad u Zvorniku te prijetnje Dubrovačkim ljetnim igrama, stoji kako u Hrvatskoj u ovom trenutku živi između 50 i 100 osoba, koje se mogu nazvati ekstremnim islamistima zbog svojih uvjerenja, stavova i razmišljanja, a uglavnom su s područja Pule, Rijeke i Zagreba.

”Sedam ili osam hrvatskih državljana ima dvojno sirijsko državljanstvo, a sigurnosne službe raspolažu informacijama o još desetak konvertita, uglavnom žena koje su kroz kontakte s ekstremnim islamistima odlučile da promjene vjeru i pređu na njihovu stranu. Riječ je o mladim djevojkama i ženama u tridesetim godinama”, navodi Globud dodajući kako ipak hrvatske sigurnosne agencije tvrde da Hrvatskoj ne prijeti opasnost, jer je broj osoba koje predstavljaju rizik manji u odnosu na zemlje okruženja.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.