U BiH za pušenje na javnim mjestima kazna do 15.000 KM

Kava cigareta

Zakon o zabrani pušenja u parlamentarnu proceduru trebao bi stići na jesen, a već se nalazi u završnoj fazi, potvrđeno je iz ureda Federalnog ministarstva zdravstva. Zakon o zabrani pušenja priprema Ministarstvo zdravstva FBiH u suradnji sa županijskim ministarstvima, zavodima za javno zdravstvo i udrugom “Progresivni razvoj organizacija i individua” (PROI).

Zakon će biti usklađen s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije i smjernicama Europske unije, piše današnji Večernji list. Inače, po broju ispušenih cigareta, BiH je na desetom mjestu u svijetu. Posljednje analize pokazale su kako 40 posto bh. građana puši. Samo jedan pušač tijekom godine u prosjeku potroši 2278 cigareta, a godišnje više od 8000 ljudi izgubi život zbog korištenja duhanskih proizvoda.

Broj mladih između 13 i 15 godina na koji su svakodnevno izloženi pasivnom pušenju doseže do 77,3 posto. Pušenje u BiH dopušteno je u većini ugostiteljskih objekata, a mali broj njih ima odvojene prostore za pušače, a oni u kojima je zabranjeno pušenje rijetki su. U Republici Srpskoj situacija je nešto drugačija, Ministarstvo zdravstva i socijalne zaštite je 2004. godine donijelo set zakona zabrane pušenja na javnim mjestima, Zakon o zabrani prodaje duhana mlađima od 18 godina i Zakon o zabrani reklamiranja duhana preko sredstva javnog informiranja, piše današnje izdanje Večernjaka.

Unatoč određenoj zakonskoj regulativi i visokim kaznama do 15.000 KM, mnogi puše na javnim mjestima, a sankcija gotovo da i nema. Tako je zdravstvena inspekcija Gradsje uprave Grada Banja Luka u 2015. godini i do sada u 2016. godini izvršila 253 kontrole zabrane pušenja na javnim mjestima, no izdala je samo tri kazne u iznosu od 3.000 KM. Dvije kazne izrečene su u ugostiteljskim objekrima, a teća u objektu za njegu i uljepšavanje lica i tijela.

Pitanje je kako su u 15 mjeseci izrečene samo tri kazne kada je jasno da većina ugostiteljskih objekata nema odvojen prostor za pušače, a prema podacima, veliki broj bh. stanovnika konzumira duhan. PRoblem nije u donošenju zakona, nego u njegovoj promjeni, teško se može utjecati na svijest ljudi. Prema trenutačnoj zakonskoj regulativi u FBiH, pušenje je zabranjeno u odgojno-obrazovnim, zdravstvenim i socijalnim ustanovama.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

  • Pa ovi stvarno nisu normalni,čuj 15 000 km.Znači jedan umirovljenik mora 5 god.skupljati mirovine da ne jede i ne pije da plati takvu kaznu. Marš u sto pi.di materini.Tako nam prijetite nevezanjem ojasa 1.500km,sjedenje mlađih od 14 gd.naprijed isto itd. Vidite kolike su kazne u Švicarskoj i njemačkoj za ovakva djela i vidjet će te da su duplo manje a usporedite standard građana,radnika i umirovljenika.Ovo bi trebalo vrijediti samo za naše političare jer su bogatiji od NJemačkih zastupnika u Bundestagu,a što znaju još krasti svaka im čast.Oni voze pod rotacijama,parkiraju se gdje žele,pretiču na punim linijama,u naseljenim mjestima itd.Naravno za njih radari ne postoje niti fiksni niti mobilni,jer se njihovi brojevi vozila,i vozilo brišu iz istih.Znači svi ovi nameti,represivni i nasilnički zakoni su samo za običnog čovjeka i sirotinju.Sram da vas bude političari,parlamentarci,zastupnici ili ,,lopine,,..

  • Vopalize po pijanim politicarima ,sirotinju za toliko novaca mozete objesit ,nemaju .
    Dajte narodu besplatne osnovne lijekove za neke bolesti koje se u svim normalnim drzavama mogu besplatno dobiti.
    Dali neko kaznjava one koji svjesno ne kazu sirotinji njihova prava ona osnovna .
    To vam je kao da kravi sedlo napravite a ne tovarite je .
    Nesto nelogicno ,odkud tolike marke sirotinji,nema za kruh ,duvan posadi i moze u list zamotat cigaretu zapalit.

Komentiraj: