U BiH u prošloj godini prodano 413 milijuna kutija cigareta

U Bosni i Hercegovini je u prošloj godini, po podacima Uprave za indirektno oporezivanje, prodato 413 milijuna kutija cigareta, što je zabrinjavajući podatak – smatra ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Slobodan Stanić i ponovo inicira uvođenje dodatne akcize na duhan.

Dobijeni iznos bi se koristio za dodatno financiranje zdravstva, odnosno isključivo za punjenje fondova zdravstvenih osiguranja u BiH.

Prodaja cigareta je i veća, ako se ima u vidu i “crno tržište“, zbog čega Stanić traži podršku da se jedan dio sredstava dobijenih od prodaje izdvoji za stabilizaciju zdravstvenog sektora.

-S tim su suglasna oba ministarstva zdravlja u BiH te Distrika Brčko i dvije vlade su razgovarale o dodatnoj akcizi na duhan koja bi išla u fondove zdravstvenog osiguranja – rekao je Stanić na press konferenciji u Banjoj Luci i naveo da bi se, primjera radi, povećanjem akcize za 50 pfeninga, dobila značajna sredstva za konsolidaciju zdravstva.

Istovremeno, dodaje, smanjila bi se prodaja duhana, konzumenata, ali i onih koji su pasivni pušači.

Na press konferenciji povodom Svjetskog dana borbe protiv pušenja, rukovoditelj dobojskog Regionalnog centra Instituta za javno zdravstvo Marin Kvaternik rekao je da u BiH jedan pušač godišnje ispuši 2.278 cigareta, a u Srbiji 2.861.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu od posljedica pušenja godišnje umre šest milijuna ljudi, a od takozvanog “pasivnog“ pušenja gotovo 600.000 nepušača, koji udišu duhanski dim, a među njima su i najmlađi.

U prošlom stoljeću, procjenjuje se da je od posljedica pušenja umrlo oko 100 milijuna ljudi, a u ovom stoljeću od posljedica pušenja moglo bi umrijeti gotovo milijardu ljudi.  (Fena)

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • ih slobodane , na tuđoj ovisnosti (bolesti) će te puniti proračun !? kako bi bilo da dignete porez na luksuz : automobile preko 30000 KM , markiramu odjeću i obuću , mobitele preko 200 KM , tv-ove preko 1000 KM , na brendirana alkoholna pića itd , a isto tako kada bi otpustili one koji ništa ne rade a uredno primaju plaće , bonuse , prijevoz , topli obrok , regres , božicnicu , trinestu plaću i i i i kojekakve prihode

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.