U BiH su građani i dalje naoružani “do zuba”

Čak deset posto građana Bosne i Hercegovine posjeduje oružje za koje ima potrebne dozvole no procjene su kako je gotovo isti postotak onih koji oružje nikada nisu prijavili te ga posjeduju nezakonito, proistječe iz podataka što su ih u srijedu u Sarajevu objavili predstavnici različitih policijskih agencija koje djeluju u BiH.

Na konferenciji za novinstvo sazvanoj kako bi predstavili ovogodišnje rezultate u uništavanju prikupljenog nelegalnog oružja objavili su kako je u BiH u ovom trenutku zakonito registrirano nešto više od 341 tisuće komada različitog oružja u privatnom posjedu.

Iako je broj stanovnika u Republici Srpskoj za milijun manji nego što ih ima Federacija BiH policijske evidencije pokazuju kako je gotovo identična količina registriranog naoružanja u obadva entiteta.

Na 2,2 milijuna stanovnika u Federaciji BiH tako je registrano 168.548 komada oružja dok ih 1,2 milijuna stanovnika RS ima čak i nešto više odnosno 168.550.

Još oko 4200 komada oružja registrirano je u distriktu Brčko.

No zabrinjavajuće su procjene međunarodnih organizacija, posebice agencija Ujedinjenih naroda, kako se u kućanstvima u BiH i dva desetljeća nakon rata skriva ogromna količina ilegalnog oružja.

Procjene su kako je u pitanju između 150 do čak 750 tisuća komada različitog oružja.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za opću i graničnu sigurnost Ermin Pešto, ujedno predsjedatelj Koordinacijskog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja (SALW), kazao je novinarima kako je tijekom ove godine uništeno oko deset tisuća komada oružja koje je zaplijenjeno kao nezakonito ili su ga pak građani sami predali.

U BiH je trenutačno na snazi čak dvanaest zakona o oružju, a samo njih devet usklađeno je s odgovarajućim smjernicama koje su na snazi u državama Europske unije.

(Hina)


5 komentara

 • Možda ljudi čuvaju oružje radi svoje sigurnosti, jer u ovoj državi ništa nije sigurno, jer sve je napeto ka i 93 god, samo što se ne puca!!
  Činjenica je da vlasti u ovoj državi prikupljeno oružje za uništenje daju islamskim borcima tkz islamistima, koji spremaju napade, kako u našoj državi tako po svijetu.

 • Anonimno bas si neka kretenusa
  Komentarises sve zivo a sve neke gluposti pises.
  I sta mjenjas nadimke kad te drugi popljuju???????????

 • Anonimno bas si neka kretenusa
  Komentarises sve zivo a sve neke gluposti pises.
  I sta mjenjas nadimke kad te drugi popljuju???????????

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.