U BiH se toči peti najskuplji spremnik za gorivo u Europi

Gorivo na benzinskim crpkama u BiH u ovoj godini poskupjelo je u sedam navrata, a sniženo je tek tri puta.

Ako se uzme u obzir da na svjetskom tržištu cijene znatno sporije rastu, jasno je zašto su građani nezadovoljni velikim rastom cijena na benzinskim crpkama.

Nizak standard

Tim povodom Udruga “Naftni komitet u BiH” jučer je u Sarajevu na prezentaciji pod nazivom “Pričajmo o nafti” detaljno prikazala na koji se način formiraju cijene i koji su svjetski trendovi u ovoj oblasti, piše Dnevni avaz.

Između ostalog, iznesen je i podatak da, unatoč tome što su naši PDV (17 %) i trošarine (0,38 %) najniži u Europi, mi u odnosu na prosječnu plaću imamo peti najskuplji spremnik na Starom kontinentu, piše Dnevni avaz.

Naime, samo porezi po litru benzina iznose 0,55 eura, a da se ne govori i o drugim nametima. Kako je prosječna plaća u BiH u rujnu iznosila je 877 KM, u Udruzi su izračunali da bh. građani plaćaju peti najskuplji spremnik u Europi.

Po tom parametru, skuplji spremnik od nas plaćaju u Albaniji, Srbiji, Makedoniji i Kosovu.

Predstavnici Udruge istaknuli su da je jedan od najvećih problema siva ekonomija u sektoru naftnih derivata.

Pojedine crpke izravno kradu od kupaca tako što prilikom točenja goriva pokazuju veći protok od stvarnog. Ima tu i rada na crno, točenja lož-ulja, pogotovo u Distriktu Brčko, a nešto manje u RS, rekla je Tatjana Perić, generalna tajnica Udruge.

U BiH trenutno rade 1.164 benzinske crpke, pa je naša zemlja u odnosu na broj vozila među vodećim u Europi. Statistika kaže da jedna crpka opskrbljuje 877 vozila. Zanimljivo, baš kolika nam je i prosječna plaća.

Markiranje goriva

Predsjednik Udruge Srđan Pešević rekao je da se tržište u BiH uređuje, ali da smo daleko čak i od zemalja u regiji.

U Srbiji se, na primjer, primjenjuje koncept markiranja goriva, što je dovelo do rasta tržišta u prvoj godini od 18 %. Uvođenje markiranja goriva na razini BiH dovelo bi do povećanja prihoda od trošarina za državu, a ne bi štetilo krajnjem potrošaču, jer bi imali kvalitetno gorivo po istoj cijeni, kazao je Pešević.

Poremećaji na tržištu

Kada je riječ o cijeni goriva u BiH u sljedećem razdoblju, Pešević smatra da će ona padati. No, s obzirom na to da se radi o osjetljivom području, nije mogao govoriti o dugotrajnijem razdoblju, jer se stanje u pogledu cijena lako može promijeniti.

Na cijenu goriva, osim cijene barela nafte, znatno utječu poremećaji na tržištu i konkurencija. Cijena barela je bitna, ali nije ključni faktor, istaknuo je Pešević.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.