U BiH se potkopavaju temeljna prava Srba i Hrvata

U novom Izvješću Vlade Republike Srpske Vijeću sigurnosti UN upozorava se da se visoko decentralizirana politička struktura BiH, definirana Ustavom BiH, našla na udaru SDA i drugih bošnjačkih političkih stranaka, kao i njihovih pristalica u međunarodnoj zajednici.

U ovom dokumentu se navodi da se to dogodilo nedugo nakon što je Daytonski sporazum stupio na snagu, te da su navedeni faktori postepeno i bespravno zamjenjivali daytonsku strukturu disfunkcionalnom decentraliziranom državom, javlja Srna.

“Visoki predstavnik, čija je funkcija uvedena Daytonskim sporazumom, godinama je pribjegavao nezakonitim odlukama i prisili, provodeći plan SDA i drugih bošnjačkih stranaka da se vlast centralizira, te da je Bošnjaci kao najbrojniji u BiH mogu kontrolirati nauštrb ostalih konstitutivnih naroda”, navodi se u prvom dijelu 18. Izvješća Vlade Srpske Vijeću sigurnosti UN, pod naslovom “Subverzija daytonskog sustava”.

U tom dokumentu se ističe da je SDA, nakon što su posljednjih godina bonske ovlasti visokog predstavnika bivale diskreditirana i sve manje korištene, počela koristiti svoju dominaciju u institucijama BiH, poput “nezakonito formiranog Suda i Tužiteljstva BiH”, kako se navodi.

“Ove institucije su često formirane bespravno, odlukama i prisilom – da dodatno uruše autonomiju dva i da u još većoj mjeri potkopavaju temeljna prava Srba i Hrvata“, navodi se u Izvješću Vlade Vijeću sigurnosti.

U izvješću se dodaje da je Ustavni sud BiH, sa stranim sucima, često korišten kao politički instrument za protupravno mijenjanje daytonske strukture.

Kako je bivši šef ureda predsjednika Ustavnog suda naveo – “Ustavnopravni razvoj bio je isključivo posljedica međunarodnog intervencionizma“.

O izmjenama nakon Daytona rekao je – “Ustavnopravno uređenje ne odgovara formalnom ustavnom tekstu”.

“Ustavni sud BiH”, rekao je bivši šef ureda “dao je legitimitet mnogim nametnutim zakonima, uspostavljao je balans između suvereniteta BiH i međunarodne uprave”, navodi se u Izvješću.

Iz Vlade navode u Izvješću da RS ostaje opredijeljena za BiH s daytonskim uređenjem i strukturom ili kako je uređena u Ustavu BiH, odnosno aneksu 4 Daytonskog sporazuma.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.