U BiH raste broj razvoda

Postizborne kombinatorike i narušena situacija u svijetu, u drugi plan su stavili realne probleme građana, kao što je mentalno zdravlje, na koje uveliko utječe financijska kriza, pandemija te politička nestabilnost.

To, između ostalog, za posljedicu najčešće ima narušene obiteljske odnose. Pokazuje to i broj prijavljenih slučajeva nasilja u obitelji na području Srednjobosanske županije u protekloj godini, koji je, kao i broj razvoda brakova, u porastu.

Nasilje u obitelji

Na području SBŽ-a tijekom protekle godine prijavljeno je 101 kazneno djelo nasilja u obitelji što je za 3% više u odnosu na prethodnu godinu, a 30% više nego u godinama prije pandemije.

I ovaj broj je, kažu u Centru za socijalni rad Jajce, u stvarnosti mnogo veći, s obzirom na to da se određen broj žena, koje su u najvećem broju slučajeva žrtve, ne odvaži prijaviti. Uz to, problem predstavlja i nemogućnost prave pomoći žrtvi, kao i kaznena politika, koju treba pooštriti.

Ono što je problem u ovoj županiji jeste nedostatak sigurne kuće. Mi smo nekako uspjeli osigurati taj prihvatni centar, da možemo žrtvu izdvojiti odmah iz obitelji. Uglavnom se privodi počinitelj nasilja i on se zadržava 24 sata u policijskoj stanici, kaže Izudin Halaba, socijalni radnik JU Centar za socijalni rad Jajca.

Poražavajuća je činjenica da su polovica od ukupnog broja počinitelja povratnici u vršenju tih kaznenih djela, što pokazuje da društvo, i pored zaštitnih mjera, ne čini dovoljno na njihovoj resocijalizaciji. A kaznena politika, očito je, ne daje očekivane rezultate.

Zbog izvršenja ovih kaznenih djela prijavljeno je 105 osoba, od kojih je 51 osoba povratnik u činjenju ovih djela, navodi Hasan Hodžić, glasnogovornik policijskog komesara MUP-a SBŽ-a.

Strah od nesigurnosti

Opće siromaštvo, ali i strah od nesigurnosti, među osnovnim su razlozima okretanja porocima i svim drugim društveno neprihvatljivim pojavama, smatraju i građani.

Uz povećan broj slučajeva nasilja u obitelji, nakon pandemije, još jedan negativni društveni trend, a to je razvod brakova, nastavlja rasti.

Prema službenim podacima, godišnje se u BiH zemlji prosječno razvede oko 3.000 bračnih parova. Podaci su poražavajući i u Jajcu, gdje su u prošloj godini 24 para odlučila raskinuti bračnu zajednicu.

Zašto se to događa, mnogi su razlozi i uzroci. Mislim da treba raditi na vrijednosti obitelji kao osnovne ćelije društva, što centri, s obzirom na resurse koje imaju, stvarno pokušavaju, ističe Indira Mehić-Čejvan, direktorica JU Centar za socijalni rad Jajce.

Ipak, dobra vijest je da pozitivni pomaci u oblasti socijalne zaštite postoje. Usvojeni zakoni na razini FBiH, prvi put i u ovoj županiji omogućit će dječji doplatak za veliki broj djece koja to pravo do sada nisu ostvarivala, kao i naknade za nezaposlene porodilje.

To bi, uz veću psihološku podršku društva, trebalo rezultirati boljom socijalnom slikom i očuvanjem mentalnog zdravlja, a time i boljih obiteljskih odnosa, prenosi FTV.

(www.jabuka.tv)

57 komentara

  • Za 11:36, eto vidis da nemas pojma sta su zene. Vecina zena jos uvijek trazi ljubav i postovanje od partnera na prvom mjestu. Inace si vecina muskaraca nikada ne bi ni mogla priustiti partnericu, ako bi zenama bio prioritet novac, kao sto ti tvrdis. Ako partner ima novac, to nije od zgorega, ali zene traze puno vise a to je bezrezervna ljubav i postovanje, sto vecina muskaraca nije u stanju ponuditi, zbog ogromnih emocionalnih deficita, pa misle da ce novcem moci “kupit” zenu. Istinska ljubav i postovanje se ne mogu platiti. Neki, koji imaju novaca naprave takav “deal”, primjer tajkuna, sa povrsnim zenama, ali i sami znaju da takva zena brzo nestane, cim ne bude para.
   A ovi jadnici po kafanama i kockarnicama sebi onda svasta umisljaju i uzimaju te jadnike i slabice kao neki uzor, pa ostanu bez svega i u materijalnom i emocionalnom smislu. A zene ih napustaju, ako imaju di otici, zajedno sa djecom, a djeca ih mrze.

  • Žene ne poštivaju otvoreno ni muža ni njegovu obitelj, a najviše ne poštivaju sebe jer neće da kuhaju i rade ni sebi, djeci, nego mobitel u ruku i u hodanje. Ali muški su krivi jer to su dozvolili.

   • Za anonimno 15:56
    Ne sklapa se brak s muževom obitelji.I muž i žena trebaju poštovati jedno drugo i svoje obitelji.Prije je žena bila sluškinja i mužu i njegovoj obitelji,rob koji se cijenio malo više nego krava.Ta vremena su prošla,možeš samo patiti za njima!

   • Za 15:56, Pa kuvaj i ti, najpoznatiji svjetski kuvari su muskarci 😁 ako budes dobro kuvao i brinuo se o djeci, mozda ti ne pobigne zena 😁
    I ako tvoja obitelj bude postivala nevjestu, malo je nevjesta, koje nece postivati tvoje roditelje. A kad joj svekrva daje do znanja; ti trebas biti sretna, sto si dobila mog sina.. to joj nije bas mudro, jer remeti brak i unosi nered svom sinu, kog navodno jako voli.

    • 22:39,
     Ne unosi tebi svekrva nered nego si ti došla neodgojena od svoje kuće. Čuj kuvaj ti i ako budeš dobro kuvao i brinuo o djeci možda ti ne ” pobigne žena” , a što ćeš ti raditi u kavanu, fejzbučiti, šetat, i bavit se tuđim problemima, na nokte, e moja pametna ženo ne trebaju takve bježati nego samo otići i ne vraćati i ne dati im da se vrate i sramote obitelj, pa u majke pametuj.
     A nije tebi do svekrve jer ste mnoge toliko bezobrazne prema mužu i svekrvi, sestri, bratu da je to sramotno..
     Odlično je ako “pobignu” ali ne dati im nazad, ali nažalost samo prave nered jer biže svako malo.

 • Otkupljujem razvedene dolazim odmah.Najpovoljnije u regiji.Udarene i one sa losom skoljkom ne dolaze u obzir.Obicno ne najvise udarenih pa od biznisa vjerojatno nista

 • Pravi problem je što nitko ne kaže,fajzbučenje i ostala sranja,kurvaluk je poprimio neviđene razmjere,prije zvono bilo na muškarcima,sada muškići male mace šta su ženske.

 • Pravi su problem muški površni i onda traže žene po fizičkom izgledu a ne gledaju kakve su te osobe karakterno i kakva im je pamet.Meni ne bi palo na pamet poslati poruku a kamoli izac na pice sa djevojkom koja na instagramu objavljuje svoje atribute i tako se reklamira.Sve je do osoba a brak se gradi i rade se kompromisi, mislim da je to tajna sretnog i dugog braka.

  • Slažem se
   Koliko sam ih udanih zbario preko Instagrama
   Samo joj kažeš da je lijepa, odmah vraća srce, smajlić, zagrljaj. Toliko sam ih imao da mi više nisu zanimljive…sve su u krugu Mostar Čitluk Ljubuški grude Posušje široki
   Prvi uvjet za ženidbu je da nema slika gdje se kobeči
   A i muževi su im većinom bili ili lovci ili zaljubljeni u auta

   • Za 22:10, zasto mislis da bi zena koja ima karaktera ikad pala na jednog *ebivjetra ko sto si ti. Za tebe i jesu takve koje varaju partnere. Nemas ti sta trazit kod dobre i temljite zene

 • Razvod jer je sve otislo k vragu danas vecina zivjela bi na visokoj nozi opcenito drustvo i sredina imaju tu prste ima puno prevara mnogi gledaju novac a nece da rade i ove obitelji sto su otislo preko granice pola njh ce se vratiti rastavljeni nema postenja medju partnerima ili idu po kladionicama jer su glupi misle da ce nesta djabe dobit ili varaju sve je otislo djavlu

 • Tuzno je to al istinito mnogo je rastave svi bi nesto visoko na visokoj nozi mnogo novaca a da se nista ne radi nema pivjerenja lumpuje se prevare medju parovima bas je sve po zlu poslo

 • I ti ćeš od nečem pazit ako imaš savjest i strah Božiji.Danas žene imaju diplome,ali manipuliraju i razaraju gdje stignu,moto je pohlepa i egoizam,a muškarci u deficitu muških hormona,jad i bjeda…

  • Za 23:58, a da se ti “slucajno” ne bojis jakih zena, glumis frajera, a mal ko mis. Najradije bi i sad mamici u krilo

   • 10:59,
    Jake žene kako kažeš su doktori, profesori… i vrlo fleksibilne, pametne, odmjerene,neupadne i kulturne osobe koje rade i poštivaju svaku osobu a pogotovo muža i njegovu obitelj a nisu zlo kao ti.
    Reču da muž glumi frajera a mali miš ako je tako ti si to izazvala nisi ga vrijedna.

 • Ako je obostrana ljubav bila razlog za udaju ili ženidbu onda neće biti krize za brak jer su temelji zdravi . Dogovor oko bitnih stvari za život su od velike važnosti kojih se oboje treba držat , povjerenje jedno prema drugom ,to je vrlo krhka biljčica koju treba čuvat . Svako od njih donese sa sobom svoju obitelj koju treba poštivat koliko se može …odrediti granicu mješanja roditelja u brak mladih s obje strane a roditelji dati do znanja da će im pomoći ako mogu i zatraže kao i njihova pomoć roditeljima

 • Mnogi navode ove one razloge a nitko nije naveo razlog da dobar dio tih brakova u startu je osuđen na propast..Zašto?Jer dobar dio njih se oženi,uda radi “poštivanja”normi sredine,drugih itd.Kao da je sramota u našim “konzervativnim” sredinama ako se npr.neka cura ne uda ili obrnuto..Isto tako koliko je tih brakova sklopljeno jer je netko ostao trudan s nekim,radi “sramote”..Bolje se nikad ne udati ili oženiti negoi to učiniti samo radi svega navedenog jer taj brak nema neku perspektivu..A varanje poslje u braku i ostale stvari su samo posljedica svega toga.Često su djeca jedina simbioza u našim brakovima nažalost,i mnoge žene trpe štošta samo radi djece..Ali to je pogrešno bolje se i rastati nego živjeti i trpjeti pogrešan odabir partnera..Svi mi pravimo pogreške u dosta stvari tako i neki kad ulaze u brak,a uostalom tijekom života ljudi se mjenjaju..

 • Da ste pažljivo pročitali članak,shvatili bi da se razvode zbog nasilja.Prije su žene bile neobrazovane pa su trpile batine do smrti jer nisu mogle otići.Danas su žene obrazovne i pametne pa ne moraju trpiti alkoholičare,neradnike i nasilnike.

  • 11:28,Današnje žene neće da rade ništa, ni ručka djeci da skuvaju, a bezobraznije su i nasilnije od muških koji sigurno više trpe. Samo prijateljice, šetnja, nokti,
   kavana, nepoštivaju ni brak, ni muža, a otvoreno ni njegove roditelje i braću i sestre i rodbinu, samo ja, ja i ja, njena mama, sestra… I đžaba što su završile školice nemaju osnovnog kućnog odgoja,isto puše, piju i hodaju, napuštaju muža i djecu vraćaju se roditeljima, pa onda oped isto, vraćaju se mužu…
   Ali ima i prekrasnih mladih žena, vrijednih kulturnih i odgojenih i blago svakome tko ima u obitelj takvu ženu,na ponos je svojoj djeci i obitelji.

  • 11:28, danas trpe muževi koji su takve doveli doma da spavaju do podne, fejzbuče i misle da one ne trebaju raditi ništa i da joj treba muž i svekrva sve raditi,a ona će blatiti ih gdje stignu.

  • Za 11:28, imas pravo, susjeda, kojoj je muz bio alkoholicar i time otjerao svu djecu od kuce jer je uvijek bio nered, galama, jad i nasilje, je na kraju isla pjesice Gospi na zavit u Medjugorje, a Zavit joj je bio: “Gospe draga, ili nek prestane piti, ili nek umre, ja ovaj jad vise ne mogu izdrzati”
   Danasnje zene ne cekaju tako dugo i dobro je ako im iko moze pomoci, prije nego dodje to takvog ocaja.

 • Po mome roditelji su tu zakazali kod mladih . Brak nije cirkus umjesto da su im lipo rekli da triba zasukat rukave i sam štogod stvorit puno odricanja bolešćurina , pa dođu djeca koja su onda u prvom planu ….. nego je to ležalo do podne ništa nije u kući pomagalo materi moda , pa kafići ,nokti šteta to je prvo što su mi ćaća i mater rekli kad sam reka da ću e ženit

 • Ano 13:08
  Ako imaju “školice”,onda sigurno rade.A ako rade,briga oko kuće i odgoja djece je zajednička.Muževu obitelj treba poštovati,a ako se miješa u sve-onda im to otvoreno dati do znanja.Žene su danas pametne,tvoj problem je što živiš u trinaestom stoljeću!

 • 13:42, te školice su u najviše slučajeva vrlo male kad komentiraju kao ti jer visoko obrazovane žene ne spuptaju se na te razine da im ne valja svekrva, muž njegova sestra i rade i poštivaju a ti i takvi primitivke kao da ste iz 13 stoljeća. Jadni ljudi s takvima.

 • Ti u 14:05 nisi muško,ogorčen si što su žene obrazovane,više od tebe pa mogu birati kako će živjeti.Da si učio,i ti bi završio fakultet.Ti si mamin sinčić,kojem je mater sve servirala,a takvi obično traže sluškinju a ne ženu.Nisi ti za brak.Tebi ni jedna ne valja.

 • Malo smo se zaigrali…manje serija, kladionica, izlazaka….i jedni i drugi. Bojim se da nema pomoći jer su i mnogi roditelji koji u ovo vrijeme žene i udaju djecu prilično ukrivo pošli…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.