U BiH odobrena uporaba ruskog cjepiva protiv koronavirusa – Jabuka.tv

U BiH odobrena uporaba ruskog cjepiva protiv koronavirusa

Agencija za lijekove BiH dopustila je uporabu ruskog cjepiva protiv koronavirusa nakon što je utvrdila kako probne doze dostavljene prošlog tjedna ispunjavaju propisane kriterije kvalitete, a cijepljenje bi moglo početi idućih dana.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH u ponedjeljak je priopćenjem potvrdila kako je provela provjeru kvalitete cjepiva Gam-COVID-Vac te utvrdila da ispitani uzorak odgovara deklariranoj kvaliteti.

Dvije tisuće doza cjepiva Sputnik V dostavljeno je u BiH prije sedam dana na zahtjev Ministarstva zdravstva Republike Srpske jer su vlasti tog entiteta samostalno pregovarale s ruskim proizvođačem i načelno dogovorile isporuku 400.000 doza dostatnu za cijepljenje 200.000 ljudi.

Ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković kazao je, nakon što je obavljena provjera kvalitete tog probnog kontigenta, kako sada očekuje distribuciju cjepiva i početak cijepljenja potkraj ovog ili početkom idućeg tjedna.

BiH je ranije posredstvom mehanizma COVAX naručila 1,23 milijuna doza cjepiva zapadnih proizvođača, no ništa od toga još nije isporučeno. Vlasti u BiH se nadaju kako će prve doze Pfizerova i Modernina cjepiva ipak dobiti do kraja veljače kako bi napokon mogli početi s procjepljivanjem.

Andrea Jurić za Jabuka.tv: Stekli smo kolektivni imunitet, ali treba se cijepiti za ono što dolazi

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.