U BiH od multiple skleroze boluje oko 3.000 ljudi

Multipla skleroza (MS) je bolest koja se uz adekvatnu terapiju može držati pod kontrolom.

Kako bi bili ukorak s europskim i svjetskim rezultatima i lijekovima koji se tamo primjenjuju nastojali smo da i u našu zemlju dođu što prije te terapije da bi ih mogli ordinirati pacijentima, kazala je Feni direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH Vlatka Martinović.

Po njenim riječima, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja je pacijentima omogućio dostupnost suvremene terapije u liječenju te bolesti, tako što je pored pet lijekova koje financira, omogućio još dva, koja su posebna po tome što ih pacijenti primaju svakih šest mjeseci.

Martinović navodi kako je ohrabrujuća pojava novih lijekova na tržištu, a posebni su jer se u odnosu na druge lijekove daje jednom u šest mjeseci, što omogućuje kvalitetniji život pacijenata u odnosu na sadašnji tretman, kada su lijek morali primati svaki dan.

Po njenim riječima, procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini od multiple skleroze boluje oko 3.000 ljudi, a BiH se ubraja u zemlje srednjeg do visokog rizika.

Sve veći broj mladih ljudi obolijeva od te bolesti, dok je prosječna starost osoba sa dijagnozom MS 29 godina. Također bez adekvatnog tretmana oboljenja zaposlenost oboljelih u ranoj fazi bolesti sa 75 posto uposlenih pada na jedva jedan posto u kasnoj fazi oboljenja, pojašnjava Martinović.

Napominje da je MS bolest koja se uz adekvatnu terapiju može držati pod kontrolom uz odgovarajuće lijekove.

Martinović kaže da Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH osigurava oko 160 vrsta lijekova za različite bolesti i posljednjih mjeseci pravi velike iskorake u nabavci najsuvremenijih lijekova.

Tako su oboljeli od hepatitisa C u Federaciji BiH odnedavno prvi put dobili mogućnost liječenja lijekovima kakvih ranije nije bilo na bh. tržištu i uz koje su pacijenti potpuno izliječeni nakon svega osam do 12 sedmica terapije.

U protekloj godini dana omogućili smo sva tri oblika terapije za oboljele od malignog melanoma, a broj pacijenata se konstantno povećava, kazala je Martinović.

Podsjetila je da su u 2018. godini osigurali suvremenu terapiju, a samim tim i imunoterapiju za ograničen broj pacijenata u okviru raspoloživih sredstava i to za liječenje: PAH-a Plućne arterijske hipertenzije za pedijatrijsku populaciju, neuroendokrinih tumora, hepatitisa C genitip 3, metastatski karcinom dojke, metastatski melanom, Crohne-ove bolesti i druge.

Najavila je kako će Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH nastojati da i dalje osigurava najnovije terapije za pacijente u sklopu “vertikalnog programa”.

(Fena)

2 komentara

 • Liječenje kortikosteroidima vrlo je učinkovito u upalnoj fazi bolesti i najčešće brzo dovodi do oporavka bolesnika.
  U akutnoj fazi bolesti primjenjuje se pulsna kortikosteroidna terapija. To podrazumijeva primjenu visoke koncentracije steroida metilprednizolona nekoliko dana, ovisno o dozi i povlačenju simptoma. Liječenje kortikosteroidima vrlo je učinkovito u upalnoj fazi bolesti i najčešće brzo dovodi do oporavka bolesnika. U slučaju da na uobičajenu dozu kortikosteroida ne dođe do regresije simptoma, ta se doza ponavlja. Pri tome svaki bolesnik mora dobivati lijekove za zaštitu želučane sluznice, lijek za mokrenje, preparate kalija, a primjenjuje se i zaštita kostiju davanjem kalcija i vitamina D.
  U rijetkih bolesnika, najčešće s teškim i brojnim ispadima već u početku bolesti, kortikosteroidi nisu djelotvorni i tada je potrebno učiniti plazmaferezu (izmjenu krvne plazme). Nakon smirivanja akutne faze bolesti potrebno je provesti prevenciju daljnjeg razvoja upale. Ponekad je potrebno u upalnoj fazi bolesti kombinirati liječenje kortikosteroidima i blagim citostaticima.

  Ne moze se izlijeciti, ali je poznato da imaju tri grupe bolesnika:
  1. Grupa ima napade koji ne ostavljaju posljedice.
  2. Grupa ima napade i ostavlja posljedice.
  3. Grupa od prilike 10% akutna upala i posljedice.

  Moze se reci da 25 godina nakon izbijanja MS 30-40% jos uvijek sposobni za rad i jos rade.
  Tako zivjeti u nadi a ne u strahu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.