U BiH nerealno visoke cijene proizvoda u trgovinama, i po deset puta više nego u EU

Trgovina, hrana

Dok građani tragaju za nižim cijenama i prate akcije u trgovinama, iz udruga potrošača podsjećaju na činjenicu da su cijene osnovnih životnih namirnica u daleko razvijenijim zemljama niže nego u BiH.

Potrošačka košarica u BiH među najskupljima je u Europi u odnosu na zaradu građana. Razlog viših cijena su marže koje, prema tvrdnjama upućenih u BiH, na neke proizvode iznose i 100 posto. Marže u BiH su ograničene jedino na osnovne životne namirnice poput ulja, brašna, kruha, soli, šećera i sličnih proizvoda, na maksimalnih osam posto u veleprodaji, odnosno na deset posto u maloprodaji.

Nerazmjer plaća i cijena

Na ostale prehrambene proizvode marže, kako su EuroBlicu potvrdili sami trgovci, iznose od 15 do 25 posto, dok se, primjera radi, u europskim zemljama marže na hranu kreću od jedan do najviše pet posto.

Usporedbe radi, stanovnik, primjerice, Njemačke, gdje minimalna plaća iznosi blizu 4000 KM, litru mlijeka u prosjeku plaća oko jednu marku, a u BiH, gdje je prosječna plaća tri i pol puta manja, oko 1,5 KM, piše Večernji list. Slično je i s drugim proizvodima. Stoga i ne čudi da posljednjih godina sve više bh. građana u nabavu odjeće, obuće, pa i hrane, odlaze u druge zemlje. Stanovnicima BiH isplati se voziti i po 500 km do europskih trgovačkih centara, gdje za manje novca mogu kupiti više kvalitetnijih stvari nego u domaćim trgovinama.

Sve više ljudi, osim cijena, primjećuje i kvalitetu robe sa Zapada i odlučuje se na kupnju vani. Jer ipak su naši proizvodi rađeni za treće zemlje i ne prolaz kontrole koje prolaze proizvodi namijenjeni u zemljama EU-a. “Redovito namirnice kupujem u Austriji i oni što tamo kupim za 200 eura ne mogu dovesti autom, a ovdje ću u rukama ponijeti stvari kupljenje za isti novac”, tvrdi osoba koja često u kupnju odlazi u Austriju. Da trgovci pretjeruju s maržama, očiti primjer je i cijena mesa koja se razlikuje ovisno o gradu, pa i mesnici. Nerijetko je kilogram mesa čak i dvostruko skuplji, ovisno gdje ga kupujete.

Trgovci kriju zaradu

Naši trgovci robu nabavljaju po niskim cijenama u Kini, Turskoj, Mađarskoj i Bugarskoj i prodaju je nama po cijenama koje su dvostruko, pa i nekoliko puta, više. U udrugama potrošača RS-a tvrde kako je marža na bijeli tehniku, odjeću i obuću, u nekim slučajevima i 100%. Murisa Marić, direktorica Udruge za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora, kazala je za EuroBlic da trgovci uglavnom kriju koliko iznosi njihova zarada na hrani i drugim proizvodima, a često se dogovaraju kolika će biti marža.

“Plaćamo najskuplje voće, povrće, meso, a da ne govorim o neprehrambenim proizvodima čije cijene su nerealno visoke i nisu u skladu sa standardom većine stanovništva”, kaže Marić. Njezino mišljenje dijeli i Nedeljka Ilijić, direktorica udruge “Oaza” iz Trebinja, prenosi EuroBlic. Tržišnoj inspekciji su u ovakvoj situaciji ruke vezane jer se cijene formiraju slobodno u skladu s ponudom i potražnjom na tržištu. Popularnost kupnje preko granice iskoristile su i turističke agencije koje nude jednodnevne šoping izlete.

(www.jabuka.tv) 
3 komentara

  • Pa imaju inspekcije uvid u nabavku roba,nek uvedu zakon u postocima za pojedine marze,a troskove kalkulirati u posebnom tretmanu,jasno je da svaka firma koja je u sustavu pdv-a a uz to i uvoznik fingira ulaz i izlaz roba

  • U Njemackoj je 90.posto obradjene zemlje,tako i u Svicarskoj,a u nas?Zemlja nije podiljena ,da je mozda bi i radili i imali stogod. Jos pola Hercegovine je pod turskom zavedena.Dragi roditelji prinesite na dicu zemlju i nek rade.,ako nece iznajmite onom ko oce’

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.