U BiH najniža razina zastupljenosti žena na tržištu rada

Ujedinjeni narodi (UN) širom svijeta pridružuju se slavlju Međunarodnog dana žena, prepoznavajući da je “jednakost za žene, napredak za sve”.

Na ovaj dan svijet obilježava postignuti napredak u pogledu prava žena, njihovog osnaživanja, kao i jednakosti spolova, priopćeno je iz Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP).

UN agencije u BiH također su svjesne da je ovaj napredak tekao sporo, neujednačeno, te da su žene i djevojčice u BiH, ali i širom svijeta, suočene sa mnogobrojnim izazovima, navodi se u priopćenju.

Prema podacima iz izvještaja “Napredak u realizaciji Milenijumskih razvojnih ciljeva u BiH 2013.”, bez obzira na to što su studentice kontinuirano nadmašivale svoje kolege u kontekstu visokog obrazovanja, ova prednost se nije reflektirala na području rada i zapošljavanja.

Muškarci nastavljaju nadmašivati žene u pogledu ukupne zaposlenosti populacije u BiH, gdje je tek 32,8 posto žena koje aktivno sudjeluju kao radna snaga, što je najniža razina zastupljenosti žena na tržištu rada u jugoistočnoj Europi.

Jednakost žena je, prije svega, ljudsko pravo. Osnaživanje žena je također nezamjenjiv alat za unapređenje razvoja i smanjenje siromaštva. Osnažene žene mogu doprinijeti zdravlju i produktivnosti porodica i lokalnih zajednica, kao i unaprijeđenju perspektiva za naredne generacije, navodi se u priopćenju.

UN-ove agencije u BiH ostaju dosljedne i posvećene u osiguravanju podrške u svim aktivnostima usmjerenim ka kreiranju savjesnog društva, bez obzira na spol, nacionalnost, dob ili porijeklo, i pozivamo sve ljude na pozicijama odlučivanja da daju svoj osobni i profesionalni doprinos.

Mnogo toga se još treba uraditi – žene moraju biti priznate zbog njihovih kapaciteta da doprinose povećanju razine poštenog, inkluzivnog društva, kao i za naročite doprinose za održavanje svojih porodica, djece, starijih i koordiniranje izazova tranzicije u BiH.

Zato slavimo Međunarodni dan žena danas i radimo svaki dan na uspostavljanju ravnopravnog društva u godinama koje dolaze, navodi se u priopćenju UNDP-a. (Fena) 

(www.jabuka.tv)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.