U BiH mjesečno stiže preko 100 milijuna maraka mirovina iz inozemstva

Iz inozemstva je u BiH u prvom polugodištu ove godine na osnovi novčanih doznaka stiglo 1,28 milijardi KM, što je za 20 milijuna više nego u istom razdoblju lani.

U Centralnoj banci BiH navode da doznake uglavnom predstavljaju novčanu pomoć obiteljima. Preostali transferi, osim doznaka, uglavnom se odnose na mirovine iz inozemstva i za prvih šest mjeseci po toj osnovi stigao je 631 milijun KM, što je za 20 milijuna više u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, piše Večernji list BiH.

Isplate bh. Zavoda

Budući da Federalni zavod MIO za isplate mirovina mjesečno osigurava oko 177 milijuna KM mjesečno, iznos koji po osnovi mirovina stiže u BiH zasigurno privlači pozornost, posebno imajući u vidu da u FBiH trenutačno ima oko 410 tisuća umirovljenika.

U RS broj umirovljenika je oko 260 tisuća i za isplatu istih na mjesečnoj razini potrebno je oko 89 milijuna KM, što znači da u BiH mjesečno iz inozemstva stigne više novca za mirovine od iznosa koji isplati Zavod MIO RS. Budući da je za šest mjeseci iz inozemstva stiglo oko 600 mil. KM, znači da je mjesečni iznos oko 100 milijuna KM.

Do broja umirovljenika u BiH kojima mirovine stižu iz inozemstva nismo uspjeli doći, ali su iznosi zasigurno veći nego oni koje primaju osobe koje su mirovine ostvarile u BiH.

Sreća pa sam nekoliko godina radio u Njemačkoj pa sada imam njihovu mirovinu. Što reći, za sedam godina u Njemačkoj primam veću mirovinu nego u BiH za više od 30 godina radnog staža. Što je najtužnije, isti sam posao radio i u Njemačkoj i ovamo. Budući da primam razmjernu mirovinu u BiH, moja mirovina je manja od minimalne. Da nije Njemačke, ne bih imao od čega živjeti, kazao je jedan od umirovljenika.

Istina, svi oni koji primaju mirovine iz inozemstva nisu njemački umirovljenici, ima tu i drugih zemalja zapadne Europe, ali i zemalja bivše Jugoslavije, gdje su mirovine niže.

Čak 64.000 umirovljenika u FBiH preživljava s mirovinom koja je niža od 348 KM. Minimalna mirovina u FBiH trenutačno iznosi 348,60 KM. Oko 64.000 umirovljenika prima niže mirovine od zakonom predviđene minimalne mirovine. Tu se pretežito radi o osobama koji primaju razmjernu mirovinu, odnosno mirovinu od više nositelja osiguranja.

Umirovljenici izvan BiH

Mirovinski zavodi u BiH diljem svijeta šalju mirovine svojim korisnicima, tako da na adrese bh. umirovljenika u 28 zemalja redovito stižu mirovine. Ukupno 89.000 umirovljenika izvan granica domovine redovito prima svoje mirovine. Riječ je o osobama koje su radile na području BiH i ostvarile pravo na mirovinu, a ista im se isplaćuje prema međunarodnom ugovoru.

Ipak, te mirovine nisu toliko visoke i kreću se od 187 do 500 KM. Najviše isplata vrši se u susjedne zemlje Srbiju, RH i C. Goru. U FBiH potom slijede Slovenija, Makedonija, Njemačka, Austrija, Australija, Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Engleska, Finska, Francuska, Nizozemska, Italija, Kanada, Luksemburg, Mađarska, Norveška, Poljska, SAD, Slovačka, Švicarska, Švedska, Kanada, Turska i Kosovo.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.