U BiH izdano 2,2 milijuna biometrijskih putovnica

Proces uvođenja biometrijskih putovnica treće generacije bio je najvažniji projekt Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) u 2014. godini, a ta nova generacija putovnica primjenjuje se u Bosni i Hercegovini od 1. listopada.

Kazala je to u razgovoru za Agenciju FENA stručna savjetnica za odnose s javnošću IDDEEA-e Amila Opardija, dodajući da se radi o Supplemental Access Control (SAC) putovnicama koji omogućavaju sigurniji način upisa podataka, veću zaštitu podataka na čipu i stranici s podacima.

Pojasnila je da te putovnice u odnosu na prethodnu generaciju, imaju polikarbonatsku stranicu s podacima, a osobni podaci, manja fotografija i strojno čitljiva zona su laserski ugravirani u jednom od slojeva polikarbonatske stranice.

Također, istaknula je Opardija, fotografija nositelja putovnica je zaštićena od svih vrsta zloupotreba (tiska se u boji i nalazi se u drugom sloju polikarbonatske stranice).

”BiH je prva država izvan Europske unije i među prvima u svijetu koja je implementirala ovu vrstu putovnica. Na ovaj način ispunjene su i obaveze koje su preuzete u procesu pregovora za liberalizaciju viznog režima”, podvukla je Opardija.

Ova je obveza ispunjena dva mjeseca prije roka koji je Europska unija postavila svojim članicama, te je stoga Europska komisija na posljednjem monitoringu za bezvizni režim, koji je održan početkom studenog, konstatirala da je BiH napravila izuzetan napredak u oblasti identifikacijskih dokumenata, posebno u dijelu koji se odnosi na usklađenost sa standardima vezanim za treću generaciju putovnica.

Od početka izdavanja biometrijskih putovnica IDDEEA je otiskala 2,2 milijuna putovnica, a što se tiče treće generacije biometrijskih putovnica (SAC putovnica), od početka izdavanja personalizirano je 55.983 biometrijskih putovnica treće generacije, od toga 55.893 građanskih, 45 službenih i 45 diplomatskih biometrijskih putovnica nove generacije.

Govoreći o ostalim projektima IDDEEA-e u godini na izmaku, Opardija je podsjetila da je 2014. bila izborna godina te je IDDEEA u skladu sa zakonskim nadležnostima pružila tehničku podršku proteklom izbornom procesu putem telekomunikacijskog i serverskog sustava.

”Svojim tehničkim i ljudskim resursima IDDEEA je tijekom izbora u listopadu 2014. omogućila nesmetan pristup evidencijama Centralnog biračkog popisa, kao i tehnički ispravan i kontinuiran rad mreže za prijenos podataka putem koje su uvezani Središnje izborno povjerenstvo (SIP) te gradske i općinske izborne komisije”, dodala je.

Osim toga,u toku 2014. IDDEEA je realizirala projekte koji financijski podržava Europska unija u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA 2011). Pored jačanja kapaciteta IDDEEA-e, u okviru tih projekata, naglasak je stavljen na stvaranje efikasnije administracije kroz pripremu nadležnih organa za uvođenje e-Usluga.

Također, u tijeku 2014. IDDEEA je unaprijedila evidenciju Registra novčanih kazni i prekršajne evidencije (RNKiPE) u smislu da je omogućena efikasnija primjena propisa kojima je regulirana oblast prekršaja te je Opardija naglasila da se na toj evidenciji nalazi više od 150 institucija svih nivoa vlasti.

Prioritetni plan IDDEEA-e odnosit će se na unapređenje sustava identifikacijskih dokumenata radi zadržavanja bezviznog režima za građane Bosne i Hercegovine.

”Osim toga, IDDEEA planira prioritetno nastaviti na aktivnostima u vezi s implementacijom E-servisa u BiH. IDDEEA je već uvela potrebnu tehnologiju i stvorila infrastrukturu te će organima pomoći u procesu razvoja E-servisa. Ovo podrazumijeva uvođenje web servisa baziranih na upotrebi nove elektronske osobne iskaznice”, kazala je Opardija.

Istaknula je da je realizacija ovog projekta od izuzetnog značaja za građane Bosne i Hercegovine jer bi usluge koje pruža javna uprava bile kvalitetnije, efikasnije i jeftinije, dok bi direktan pristup uslugama elektronskim putem smanjio mogućnost koruptivnog ponašanja u administracijama.

(Fena)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.