U BiH i dalje izraženo mito, posebice u privatnom sektoru

Tajništvo Skupine zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO) objavilo je na svojoj službenoj stranici izvješće o Bosni i Hercegovini u kojem se navodi kako je, od dvadeset i dvije preporuke, na zadovoljavajući način realizirano ukupno njih deset, piše Večernji list BiH.

Sedam preporuka djelomično je realizirano, a njih pet nije realizirano.

– U pogledu ranije navedenoga, GRECO bilježi kako je Bosna i Hercegovina ostvarila napredak potpunom realizacijom triju te djelomičnom realizacijom četiriju preporuka od posljednjeg privremenog izvješća u srpnju 2016. godine – navodi se u izvješću GRECO-a, posebnog antikorupcijskoga tijela pri Vijeću Europe.

Ispunjeno nekoliko uvjeta

Navodi se kako u pogledu inkriminacija GRECO pozdravlja izmjene i dopune odredbi o korupciji u kaznenim zakonima Federacije Bosne i Hercegovine i Distrikta Brčko Bosne i Hercegovine, koje su urađene 2016. odnosno 2017. godine.

– Imajući u vidu ranije reforme u Bosni i Hercegovini (na državnoj razini) te u Republici Srpskoj, sada je ispunjeno nekoliko uvjeta iz različitih preporuka, poput podmićivanja stranih i međunarodnih službenika te trgovine utjecajem.

S druge strane, i dalje postoje nedostaci, poput onih vezanih uz inkriminiranje podmićivanja u privatnom sektoru te usklađivanje sankcija na teritoriju cijele države. Urgiramo kod nadležnih tijela da nastave proces reformi kako bi se na području cijele Bosne i Hercegovine stvorio potpuno usklađen i konzistentan pravni okvir za inkriminiranje korupcije u skladu s konvencijom – navodi se u izvješću.

Nastaviti proces reformi

Vezano uz transparentnost u financiranju stranaka, GRECO obznanjuje kako se kroz nedavne reforme Zakona o financiranju političkih stranaka, donesenog 4. lipnja 2016. godine, eksplicite nastojalo provesti najistaknutije GRECO-ove preporuke.

– Postignut je određen napredak kroz, primjerice, uvođenje elektroničkog izvještavanja od političkih stranaka o financijama te izmjene i dopune vezane uz režim raspoloživih sankcija zbog kršenja tih pravila.

S druge strane, GRECO je zabrinut da se predmetnom reformom iznašlo samo djelomično rješenje za nedostatke identificirane u izvješću o evaluaciji.

Potrebno je uraditi mnogo više kako bi se, između ostalog, uskladio kompleksni zakonski okvir, promoviralo korištenje bankovnog sustava za priloge političkim strankama te povećali financijski i kadrovski resursi Središnjeg izbornoga povjerenstva za nadgledanje i kontrolu političkog financiranja – stoji u izvješću.

Bosna i Hercegovina ima obvezu da Tajništvu GRECO-a do 31. ožujka 2018. godine podnijeti izvješće o aktivnostima poduzetim u cilju realizacije preporuka koje nisu provedene ili su samo djelomično provedene.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.