U BiH drugi toplotni val donosi temperature do 50 stupnjeva

Prema najavama meteorologa, temperature u Bosni i Hercegovini u narednom razdoblju dosezat će i do 50 stupnjeva.

S izmjerenih 38 stupnjeva, Mostar je jučer bio najtopliji grad u BiH. Većina Mostaraca spas od vrelina potražila je uz rijeke ili na gradskom bazenu, zbog čega je grad popodne doslovno bio pust. Na ulicama se mogao vidjeti tek poneki prolaznik ili turist.

Slično je bilo i u ostalim gradovima. U Stocu su u 14 sati izmjerena 33 stupnja. U Prijedoru su, kako je javila dopisnica “Dnevnog avaza”, u 15 sati izmjerena 32 stupnja. U Zenici je bio 31 stupanj, Banja Luci 30, Goraždu i Tuzli 29, Sarajevu 27.

Na Bjelašnici je bilo ugodnih 14, dok je temperatura mora u Neumu u 14 sati iznosila 26 stupnjeva. Klimatolog Željko Majstorović za ‘Avaz’ je kazao da će nam ljeto širom otvoriti vrata.

“U BiH se i narednih dana očekuje rast temperatura u prosjeku za stupanj. Slijedi nam jedno vrelo razdoblje, gdje će temperature iz dana u dan rasti. U Sarajevu i centralnoj Bosni 35 stupnjeva, a u Mostaru čak iznad 40 stupnjeva”, kazao je Majstorović.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda upozoravaju da se ovog tjedna i dalje očekuju visoke vrijednosti dnevnih temperatura, koje će u pojedinim gradovima dostizati i do 50 stupnjeva, najavljujući da u BiH stiže drugi od četiri najavljena toplotna vala u ovoj godini.

Meteoalarm ističe i da je za područje Mostara i Višegrada uključen meteoalarm, koji upozorava da je vrijeme opasno, te da su šteta i ljudske žrtve moguće.

“Budite oprezni i redovno se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan”, navodi se u tom upozorenju.

(Bljesak.info)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.