U BiH do kraja tjedna oblačno s padalinama i hladno

U Bosni i Hercegovini ovog tjedna očekuje se snijeg, susnježica, a ponegdje kiša. Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH visina snijega će biti i do 20 cm i bit će veoma hladno vrijeme, sa temperaturom i do minus 13 stupnjeva Celzijevih.

Izmjerena visina snijega u utorak u 7.00 sati iznosila je: Bihać 17 cm, Bjelašnica 14, Gradačac 11, Banja Luka, Bijeljina, Goražde, Han Pijesak i Mrkonjić Grad 10, Bosanski Novi, Doboj i Sanski Most 9, Ivan-sedlo i Sarajevo 8, Bugojno 6, Kupres i Sokolac 5, Bosanska Gradiška, Drvar, Jajce i Čemerno 4 cm.

Izmjerene količine padalina u protekla 24 sata: Bihać 27 mm, Banja Luka, Banja Luka i Zvornik 21, Sanski Most 19, Doboj 10, Drvar 8, Gradačac 7, Mrkonjić Grad i Nevesinje 6, Bijeljina i Bosanska Gradiška 5, Bjelašnica, Bosanski Novi, Bugojno i Jajce 3, Han Pijesak, Mostar i Sarajevo 2, Sokolac i Srebrenica 1.

U BiH se u utorak očekuje oblačno vrijeme. U Bosni najprije sa susnježicom koja će postupno prelaziti i u snijeg, na planinama sa snijegom, a u Hercegovini s kišom. Tijekom dana padaline će oslabiti i do kraja dana postupno prestati.

Visina novog snijega u toku 24 sata oko 10 cm, na planinama i do 20 cm. Vjetar slab do umjeren zapadnog i jugozapadnog smjera, a u planinskim dijelovima i pojačan. Najviša dnevna temperatura od 0 do 6, na jugu od 5 do 10 stupnjeva Celzijevih. Poslijepodne i večernjim satima očekuje se pad temperatura zraka.

U srijedu će jutro biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tijekom dana novo naoblačenje sa padalinama. U središnjim i istočnim područjima mjestimično i sa slabom kišom ili kišom koja se ledi u dodiru s tlom, a na jugu samo ponegdje. U višim područjima sa slabim snijegom. Jutarnja temperatura od -11 do -5, na jugu od 1 do 3, a najviša dnevna od -1 do 5, na jugu od 5 do 8 stupnjeva Celzijevih.

Umjereno do pretežno oblačno sa slabim snijegom u središnjim i istočnim područjima bit će i u četvrtak. Nešto manje naoblake i bez padalina očekuje se u Hercegovini i na sjeveru zemlje. Jutarnja temperatura od -7 do -2, na jugu od 1 do 4, a najviša dnevna od -3 do 3, na jugu od 4 do 8 stupnjeva Celzijevih.

U petak umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa slabim snijegom u središnjim i istočnim područjima. U Hercegovini nešto manje naoblake i bez padalina. U cijeloj zemlji veoma hladno. Jutarnja temperatura od -13 do -6, na jugu od 0 do 3, a najviša dnevna od -8 do -2, na jugu od 3 do 6 stupnjeva Celzijevih, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: