U Beogradu i u nedjelju cijepljenje bh. građana – Jabuka.tv

U Beogradu i u nedjelju cijepljenje bh. građana

Građani BiH masovno odlaze na cijepljenje u Beograd i ovog vikenda, nakon što je Srbija dozvolila imunizaciju i bez prijave. Od 1,2 milijuna naručenih cjepiva iz COVAX mehanizma, u BiH je stiglo svega 49.800.

Odlučila sam otići jer je jasno da prioritet donositeljima odluka u BiH nije zdravlje građana. Čekanje da se smiluju, dogovore, organiziraju, je po mom mišljenju luksuz koji nemamo, počinje priču Dobrila Močević s Pala, koja je u subotu (26.3.) cijepljena na Beogradskom sajmu, u hali 3.

Ogorčena je, jer domaće vlasti ni nakon višemjesečne šuplje diplomacije, nisu uspjeli osigurati cjepivo za svoje građane. Nije joj preostalo ništa drugo, nego da se prijavi putem obrasca eUprave Republike Srbije, piše Deutsche Welle.

Sve znamo, a ništa ne znamo

Prijavila sam se 4. veljače, dobila poziv za cijepljenje i otišla da se cijepim. Veliko je olakšanje kada čovjek dobije cjepivo, iako nas to ne amnestira od pridržavanja svih mjera koje su na snazi. Beskrajno sam zahvalna na mogućnosti da dobijem zaštitu već sad, jer u svojoj državi, u kojoj plaćam zdravstvo i druge poreze, tko zna kada ću. Svi hvale odličnu organizaciju i ja ću samo potvrditi – nešto što bi trebalo preuzeti, ali vjerujem da nećemo jer “znamo mi sve bolje…”, kaže Dobrila, podsjećajući na sva obećanja vlasti u BiH o spremnosti na proces imunizacije, koji je na kraju doživio fijasko.

Nikakva prijava nije potrebna, samo putovnica BiH, kratak pregled prilikom dolaska na lokaciju Beogradskog sajma, osobni podaci i cijepljenje AstraZenecom. Sve u 30 minuta.

S druge strane, 30 godina vođenja politike u BiH i diplomacije koja je na najnižem mogućem stupnju efikasnosti, dovela je do toga da od milijun i 200 tisuća naručenih cjepiva, dobije svega 49.800. I to prije dva dana. Očekivane su bile izjave domaćih političara u preuzimanju zasluga. I veleposlanici u BiH, iz čijih zemalja su cjepiva došla na sarajevski aerodrom, fotografirali su se kao da je stiglo najmanje pola milijuna doza.

Globalni pothvat bez BiH

Veleposlanik Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matthew Field, rekao je da je Covax mehanizam osigurao niske cijene cjepiva za sve.

Ali ovo je zaista globalni pothvat s velikim brojem onih koji u njemu sudjeluju i doprinose mu. Cjepiva spašavaju živote i smanjuju broj hospitaliziranih osoba. Istraživanja pokazuju da su Pfizer i AstraZeneca visokoefikasne i sigurne, rekao je Field.

Jedino osiguranje koje stanovništvo BiH ima, trenutno je cijepljenje u Srbiji, koja bi, prema neslužbenim najavama, mogla biti produžena i nakon ovog vikenda. U slučaju da se to ne dogodi na ovako “otvorenoj” razini kao prethodnih dana, prijave će i dalje izvjesno je, biti omogućene putem portala eUprava Republike Srbije.

A od “globalnog pothvata” iz EU, BiH nema ništa. Taj stupanj solidarnosti, koji je promoviran na putu BiH prema istoj toj Uniji, pao je i unutar EU. Zemlje koje su izvan nje, nemaju nikakvu priliku da se natječu u bilo čemu, što je vidljivo iz količine plaćenih cjepiva koja su stigle u BiH, dovoljnih za cijepljenje dva posto stanovništva, nakon godinu dana pandemije.

Pušteni “niz vodu”

Na cijepljenje u Srbiju planirao je otići i novinar iz Banjaluke, Elvir Padalović, koji je pomalo skeptičan zbog informacija koje su se pojavile u vezi s istekom roka cjepiva AstraZeneca, koja će se ovih dana masovno potrošiti na sve one koji se dođu cijepiti u Beograd. Međutim, to, kaže, nije toliko bitno, koliko činjenica da je ovo pokazalo svu nesposobnost domaće vlasti da osiguraju cijepljenje za svoje stanovništvo.

BiH je definitivno digla ruke od svojih građana, za čiji odlazak u drugu zemlju na cijepljenje se uopće ne oglašava. Ali smatram da je to na neki način i poražavajuća politika za Srbiju jer, iako gledamo ovo kao na dobru stvar, moramo shvatiti da je značajan broj građana Srbije odustao od cijepljenja, kaže Padalović, ne umanjujući time značaj cijepljenja, koje je neophodno u ovom trenutku.

U BiH je do sada ušlo ukupno oko 100 tisuća cjepiva, od čega je skoro 50 tisuća iz covax programa, 40 tisuća je uvezla Republika Srpska iz Rusije a 10 tisuća je donacija Srbije. Čekaju se još donacije iz Kine od 50 tisuća cjepiva, 30 tisuća iz Turske i 4.800 doza iz Slovenije. S tim da Slovenija nema ta cjepiva, nego će ih BiH dobiti kada kontingent cjepiva iz COVAX mehanizma bude raspoređen Sloveniji.

Sergej Barbarez: Hvala ti, Beograde moj, a ti, BiH politiko, diči se idiotizmom

(www.jabuka.tv | Foto: Alexander Miočić)


12 komentara

 • Hahaha, Srbi dobrocinitelji… Ne znaju sta ce od viska cjepiva kojem istice rok pa lijepo truju ove nase, jer kod njih odaziv nije kako su ocekivali.

 • UVIJEK CE BITI MAGLE PA I GUSAKA.. Poletitili u Beigrad dok kod njih umiru ko metlom., ne smijes nos pomoliti vani. Isprobavaju na budalama Astra Zenecu i oni sto orolazi rok. PORTFIRIJE+Ekumenizam+SVETA STOLICA=Eto nama opet cvrstog zagrljaja i klanja. Spremite se, cetnici vec idavni regrutiraju malu decu.

 • Nije nigdje odaziv bas poseban. Mislim da je zbog toga izazvana umjetna potraznja..Kao i uvijek mudri ljudi sumnjaju dok su glupani spremni na cijepljenje iako sami priznaju da 99 % njih nije imalo nikakvih problema. Ali svjetska mafija ce te ograniciti u kretanju, putovanju, znaju ini da je uvijek bilo onih koji ce za sto lira u sto vita. Vrijeme je za pobunu a nema se tko buniti jer je vec odavno anarhija u cihelom svijetu. Bože smiluj se da ne dođe do svjetskog rata.

  • „Kola je otrov, mineralna, gazirano isto, voda nije za piće već je u koljenu, nikad tablete nisam popio, ni u doktora bio, ne postoji gripa zlato moje, s medom radit a prste ne lizat, uzmi med i nemoj razbit košnicu“ i ostali tradicionalni istinoljubivi nauk je vjerovanje za mudre ljude koji pronicljivo sumnjaju i duboko slobodarski sve propituju – za one koje naime cijene red iznad svega, namjesto anarhije koja drugdje vlada, što se vidi na bezbroj malih primjera u bližoj okolini – i nisu baš rasprostranjena u svijetu gdje 99% njih u tom svijetu tamo su anarhisti, bez ikakva reda, koji vjeruju kojekakvim znanstvenim institutima, svjetskoj mafiji koja samo uroti i zavjerava, vara i laže, krade, gleda samo sebi itd..

 • Kako smo mi sretan narod ,naša Hrvatska ne da svojoj dijaspori u BiH da se truje dok naši istočni susjedi sve “potrovaše”. Svaka čast Srbiji ,oni ljudima nude pa ko želi neka izvoli.

  • Sada vidimo kako RH skrbi o Hrvatima u BiH, po svome Ustavu.
   Samo nas se sjete kad trebaju naše Glasove, poslije toga im ne trebamo, i tako u krug. Turska donira, Srbija donira, samo Lijepa Naša to ne čini. Zašto se naši Dobročinitelji sada ne izbore da se i Hrvati izvan RH mogu cijepiti u RH u bilo kojem mjestu u RH uz predočenje Domovnice….

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.