U Banjoj Luci procvjetala biljka koja cvjeta svakih 50 godina

Biljku drvo života, odnosno Yucca, kako joj je latinski naziv, naslijedila sam od majke, a ona ju je dobila od svoje strine. Nisam puno znala o ovoj izuzetno izdržljivoj biljci, koja mi je draga jer je dar od moje majke. Kad sam prije nekoliko tjedana vidjela da na stabljici dugoj preko 160 centimetara raste cvijet, zainteresirala sam se da saznam više i iznenadila se podatkom da ova biljka cvjeta jednom u 50 godina, priča za nezavisne novine Ljiljana Malić, Banjalučanka u čijem domu ovih dana raste i pupa ovaj neobični i izuzetno rijedak cvijet.

Drvo života ili Yucca dolazi s prostora Sjeverne i Središnje Amerike. Ime drvo života biljci su dali Indijanci, koji su je prije 2.000 godina koristili kao lijek i za prehranu. Zbog svoje izdržljivosti, ali i ljepote, ova biljka, kojoj pripada više od 50 različitih vrsta, često krasi domove ljudi.

Malićeva kaže da je uzgoj ove biljke, čiji cvijet pupa samo nekoliko dana u 50 godina, prilično lagan, jer ne traži previše pozornosti.

Zimi je unosim u predsoblje i zalijevam jednom u tri tjedna. A svakog ljeta je iznosim ili na terasu, ili u dvorište, i češće je zalijevam. I to je sva mudrost oko njenog održavanja, priča Malić.

Priznaje da ranije nije znala da ova zahvalna biljka može nagraditi svoje vlasnike mirisnim cvijetom.

Pojava cvijeta na ovoj biljci me iznenadila, a posebno činjenica da, ako imate sreće, procvjeta jednom u pola stoljeća, sa smiješkom priča Malić.

Stručnjaci navode da iz rozete ove biljke najčešće u prirodnom staništu ili u izuzetno dobrim uvjetima može narasti više od pola metra duga cvjetna stabljika s mnogo zvonastih cvjetova, iako se ovo događa izuzetno rijetko, zbog čega su ovi cvjetovi – kada se pojave – jako cijenjeni.

Kada procvjeta, drvo života će zamirisati čitav dom, a samo održavanje biljke nije zahtjevan posao, zbog čega je nerijetko čest stanar mnogih domova. Drvo života raste sporo, ali može narasti čak do tri metra.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.