U Austriji podignute optužnice zbog veličanja ustaštva

Protiv 14 osoba iz Austrije, Njemačke i Švicarske javno tužiteljstvo iz Salzburga podiglo je optužnicu zbog kršenja zakona o zabrani nacizma.

Kako donosi Salzburger Nachrichten, javni tužitelj Salzburga Marcus Neher podigao je optužnicu protiv 14 osumnjičenika između 22 i 37 godina. Navodno je riječ o pripadnicima navijačke skupine Bad Blue Boys, odnosno njihove podskupine Exile Boys.

Trojica osumnjičenika žive u Salzburgu, trojica u Beču, četvorica u Njemačkoj te četvorica u Švicarskoj. Njih deset posjeduju hrvatske putovnice.

Prema navodima austrijskih medija, do događaja zbog kojeg je podignuta optužnica došlo je 20. i 21. lipnja 2015. u Halleinu i Salzburgu.

U optužnici iz Salzburga između ostalog stoji da su optuženi veličali ustaški pokret u kući jednog od optuženika te da su cijelu stvar dokumentirali slikovnim i videomaterijalima. Drugi dio optužnice navodi da su optuženici nastavili s veličanjem fašističkih simbola i na ulicama Salzburga.

Javni tužitelj u dokumentu pojašnjava da je ustaški režim bio kopija Hitlerove Njemačke. Već 1941. godine doneseni su rasni zakoni po uzoru na nacističke, pri čemu su Srbi, Židovi, Romi i komunisti ubijani u dvadesetak koncentracijskih logora NDH, marionetske države koju je uspostavio Adolf Hitler i na njeno čelo postavio Antu Pavelića. Zaključak tužitelja je da između režima nema razlike u pravnom smislu, pa bi se zakon o zabrani nacizma trebao, osim na veličanje Trećeg Reicha, odnositi na veličanje njegovih vazalnih režima, javlja Tportal.hr.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

 • Otvoriti arhive pa vidjeti tko je skim suradivao ,jesuli vlasti mogli upustiti sr u borbu za HDrzavu protiv cetnika partizana komunista talojana njemaca ,jugokomunistima tako i četnicima glavni cilj bio je rusenje Hrvatske Drzave ti trendovi postoje i danas.H Drzava je trebala ostati i demokratizirati je kako je Frankova Spanjolska nadzivila antifasizam,,;

  2
  1
 • A zasto se ne zabrani velicanje svih tataltarnih rezima,komunisticki rezim je cinio zlo i ubojstva 45 godina i njegovo velicanje i znakovlje treba zabraniti i osiditi u svakom slucaju!

 • Jesu li ovo Austrijanci postali jugonostalgicari, udbasi, komunjare, orjunasi. Je li ovo udbaski sinovi i u Austriji vladaju zadnjih godina.

 • Fašisti nacisti itd g0vna svi koji vole to su bolesnici nasilnici koji glume vjernike a bez problema bi radili iste zločine. Ah da to podržavaju fratri kat. Crkve leglo pedofilije fuj.

  1
  1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.