U akciji Wolf uhićeno 14 osoba, bit će procesuiran i granični policajac – Jabuka.tv

U akciji Wolf uhićeno 14 osoba, bit će procesuiran i granični policajac

Po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, provodi se akcija kodnog naziva “Wolf”, usmjerena na otkrivanje i procesuiranje osoba osumnjičenih za nezakonit promet velike količine akciznih proizvoda, a izvršen je pretres na 17 lokacija i uhićeno 14 osoba.

U akciji koju koordinira tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, na terenu je sudjelovalo više od 250 policijskih djelatnika Granične policije Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Ravnatelj Granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić kazao je na pres-konferenciji u Sarajevu da je prvi put na takav način ostvarena suradnja između policijskih agencija pod nadzorom Tužiteljstva BiH i naredbama Suda BiH.

U akciji je, dodaje, zadokumentirano izvršenje više kaznenih djela organiziranog krijumčarenja i “rasturanja” cigareta stranog porijekla bez akciznih markica uz sudjelovanje većeg broja osoba organiziranih u međusobno povezivanje kriminalne grupe radi ostvarenja tog kaznenog djela.

Galić je dodao da u toj grupi svi imaju jasne uloge koje su podijeljene na organizatore, dobavljače, vozače, čistače, kupce i sudionike u krijumčarenju i rasturanju te akcizne robe.

Ovako organizirane kriminalne grupe su se međusobno povezivale u kriminalnu mrežu koja se protezala od Crne Gore do Bosne i Hercegovine, a sve u cilju izvršenja istovrsnih kaznenih dijela krijumčarenja i rasturanja akcizne robe, pojasnio je.

Tijekom provođenja te operativne akcije izvršen je pretres na 17 lokacija na području Foče i Banje Luke te uhićeno 14 osoba, izuzete su veće količine mobilnih telefona, SIM kartica, motorola, oružja, cigareta i vozila.

Poseban značaj za ovu suradnju ima i sama konfiguracija terena na području Foče na putevima koji vode na granične prijelaze s Crnom Gorom zbog čega u proteklom razdoblju ni jedna od ove dvije agencije nije imala zapažene rezultate u sprečavanju kriminaliteta, a posebno u krijumčarenju akciznih roba, dodao je Galić.

Također, podvukao je da je suradnja razvijana od središnje do najnižeg lokalne razine, što znači da su sve aktivnosti rađene pod nadzorom Tužiteljstva BiH i razvijena je suradnju između uprava kriminalističke policije.

Bit će procesuiran i jedan službenik Granične policije i jedna osoba koja više nije zaposlenik MUP-a RS-a, ali dok smo radili ovu akciju bio je aktivni pripadnik MUP-a Republike Srpske, naglasio je Galić.

Ravnatelj policije Republike Srpske Siniša Kostrešević nazvao je ovu akciju vrlo dobro organiziranom te je ocijenio da je ona dobro urađena i u operativnoj obradi s cilju sprečavanja organiziranog kriminala.

U pitanju je jedna od najopsežnijih akcija u borbi protiv nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda, kojima počinitelji ostvaruju veliku nezakonitu imovinsku korist.

U tijeku velika akcija u BiH, na terenu čak 250 policajaca

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.