U 66. godini preminuo Sergio Marchionne spasitelj Fiata i Chryslera

Samo dva dana nakon što je FCA kratkim priopćenjem za medije objavio kako Sergio Marchionne zbog narušenog zdravlja više neće biti šef Fiat Chrysler Grupe jedan od najboljih menadžera u povijesti autoindustrije izgubio je životnu bitku.

Kad je prije 14 godina preuzeo kormilo tada posrnulog Fiat stručnjaci su bili uvjeren u njegov uspjeh. Bivši student filozofije i računovodstva bio je na glasu kao iznimno mudar, ali pomalo tvrdoglav i arogantan šef. Od svojih zaposlenika uvijek je tražio maksimum, ali nitko se nije imao pravo buniti, jer je radio uvjerljivo najviše.

Sergio Marchionne cijeli je svijet iznenadio odlukom o spajanju posrnulog Fiata i američkog Chryslera, koji je u to doba bio pred bankrotom. No, svi koji su sumnjali prevarili su se. Prije više od 10 godina Sergio Marchionne povukao je visokorizičan potez, ali danas je FCA, odnosno Fiat Chrysler Grupa sedmi po veličini proizvođač automobila na svijetu.

Odrastao je u siromašnoj talijanskog regiji Abruzzo, a kad je imao 14 godina s obitelji se preselio u Toronto. Radno iskustvo stjecao je u raznim financijskim institucijama što mu je u autoindustriji bila svojevrsna prednost, jer nije bio opterećen ničim osim golim brojkama,piše Autopress.hr. Danas FCA nema nikakvih dugovanja pa je Sergio Marchionne osobno zaslužan za očuvanje više od 200.000 radnih mjesta, što u Fiatu, što u Chrysleru.

Premda će svi njegovi bliski suradnici reći da ih je vodio čvrstom rukom, svi odreda iskazuju veliko poštovanje njegovim uspjesima.

Najobičnija operacija ramena toliko se zakomplicirala da je naposljetku preminuo u bolnici u Švicarskoj. Privremeni nasljednik na čelu Fiat Chrysler Grupe bit će Mike Manley, a John Elkann, predsjednik uprave holdinga Exor, koji je u vlasništvu obitelji Agnelli i većinski vlasnik Fiata, već je najavio izbor novog lidera FCA Grupe.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.