U 2019. više slučajeva krijumčarenja migranata u BiH nego 2018.

Kroz Bosnu i Hercegovinu od početka 2018. godine prošlo je više od 60 tisuća ilegalnih migranata, a njihov pritisak na tu novu rutu prema zapadu Europe izazvao je znatan porast krijumčarenja ljudi, objavila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Pozivajući se na podatke Granične policije BiH, taj portal za praćenje pravosudnih procesa navodi da je u 2019. zabilježeno 80 slučajeva krijumčarenja migranata, a lani 70.

Prošle je godine zbog toga kazneno prijavljeno 120 osoba od kojih su 22 stranci, a među njima je bilo devet državljana Srbije, navodi BIRN.

Na temelju tih prijava Tužiteljstvo BiH podignulo je optužnice protiv 46 osoba, deset manje nego u 2018. godini.

Dio slučajeva okončan je sudskim presudama po kojima je 47 osoba optuženih u protekle dvije godine proglašeno krivima.

Najveći broj presuda izrečen je na temelju sporazuma o priznanju krivnje, za što se u BiH izriču kazne od uvjetne do tri godine zatvora.

Upravo na tu maksimalnu zatvorsku kaznu i novčanu u iznosu nešto manjem od četiri tisuće eura osuđen je državljanin Pakistana Usman-Ali Maqsood-Ahmed kao organizator jedne od krijumčarskih skupina.

Ta je skupina tijekom 2018. prokrijumčarila najmanje 46 državljana Pakistana, Afganistana, Iraka, Irana, Sirije i Indije na čemu su zaradili najmanje 35 tisuća eura.

Maqsood-Ahmed se u trgovca ljudima pretvorio lažno se predstavljajući kao migrant nudeći pritom onima koji su spremni platiti da ih preko BiH prebaci do granice EU-a.

(Hina)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.